Efterbörsen 

Stark börssäsong framöver 
Vi sparkar igång det nya året med första numret av Efterbörsen. Handeln har som väntat varit mer än lovligt tunn under mellandagarna och innan Trettonhelgen. Nu börjar det äntligen ta sig igen, men det riktigt intressanta ligger någon eller ett par vecka framåt i tid. OMXS30 har tappat lite första handelsdagarna på året, och det är faktiskt helt normalt om vi tittar historiskt. Kommande vecka brukar tex innebära ca 1% nedgång innan den säsongsbundna kursökningen oftast tar vid. Därefter väntar tre statistiskt positiva månader där index har stigit i snitt +3,2% de senaste 18 åren. Inget att skriva hem om kanske, men ändå en fingervisning om vilket håll mönstret pekar.


I diagrammet ovan ser vi hur den genomsnittliga årsutvecklingen kommande kvartal (rosa kurva) först tenderar att tappa något, men därefter stiger stadigt. I tabellen syns det som negativ procentuell genomsnittsutveckling inringat i rött, medan de blåmarkerade procentsatserna är kommande 3 månader. Längst till höger under Rating visas hur många procent av de föregående 18 åren som index stigit kommande 3 månader. Dvs, 72% av åren har kursen stått högre om tre månader än idag.
I nederkanten ligger V.A.P-indikatorn (Volatility Average Points) som effektivt visar börsklimatet med baserat på volatiliteten. Under hösten hade vi noteringar klart över 80 (markerade som gröna flaggor längst ned) vilket är starkt positivt. Därefter har poängen fallit något, men nu börjat vända upp igen. Det är en bra signal om förestående köpintresse, och vi räknar med att det klassiska mönstret med stigande kurser under våren kommer återupprepas även i år.

Ny betastrategi för snabb indexhandel med minifutures
Under helgledigheten har vi passat på att utveckla en ny OMX-robot som är tänkt att fylla ett länge efterfrågat glapp i produktutbudet - en snabbare indexstrategi som handlar i princip dagligen. Tack vare Nordnet Supermarket är det nu möjligt att ta fler och mindre positioner utan att minimicourtaget äter upp vinsten. ETPer som tex minifutures är courtagefria* i Nordnet Supermarket

Raptor Supermarket är en s k grid-strategi, dvs priset på index delas in i olika segment, grids, som utgör gränser där Raptor antingen köper mer (fallande pris) alternativt säljer av en del av innehavet (stigande pris). Det gör att marknadsbruset kan utnyttjas och omsättas till många småvinster som tillsammans bygger kapital. Därmed är trenden inte lika viktig, utan prisförändringen i sig är det som genererar vinst. För att skapa ett bra statistiskt övertag använder Raptor också två kompontenter för att avgöra om den ska kunna köpa eller ej, dels månadssvängningen och dels ett trendfilter med olika glidande medelvärden. Det gör att Raptor undviker att köpa i starkt nedåtgående marknad. 

*Studera noga villkoren för Nordnet Supermarket innan handel

 
Nyheter