Efterbörsen

Tekniskt motstånd hindrar uppgång - målkurs nådd
OMXS30-index har fortsatt visa styrka även den senaste veckan, men har nu nått vår kortsiktiga målkurs vid 1665 där vi hittar ett massivt tekniskt motstånd i volymprofilen. I princip tolkar vi alla nivåer över 1670 som ett enda stort motstånd baserat på den historiskt omsatta volymen på dessa prisnivåer. Det har skett väldigt lite handel över 1670, och topparna 2015 vid 1720 och i april i år utgör svårforcerade utbudszoner. Visst kan det blir så att index till slut lyckas ta sig förbi 1700 permanent, men med senaste årens utveckling i backspegeln är oddsen större att kursen studsar nedåt igenom och tillbaka in i konsolideringsområdet 1500-1700 där den mesta tiden tillbringats under snart ett halvt decennium.

På kort sikt - någon eller ett par veckor - räknar vi med att någon form av nedrekyl inträffar. Index är kortsiktigt överköpt och en tillfällig nedgång vore närmast att se som hälsosam och kan innebära att ny kraft hämtas för att ändå göra ett nytt försök att knäcka motståndsnivåerna. I volymprofilen ser vi stöd vid 1635 i första hand, och längre nedåt hittar vi vår gamla trotjänare runt 1595-1600 som fått kursen att vända många gånger.



I diagrammet nedan har vi förskjutit säsongsmönstret 2 månader "in i framtiden" för att kunna se det historiska genomsnittet kommande två månader, markerat som rosa kurva. Vi ser att en lite stökigare tid väntar på börsen med start om någon eller ett par veckor. Genomsnittsutvecklingen senaste 18 åren för OMXS30 har varit ungefär runt nollan kommande månad. Det är först om ca 3 månader som kursen tenderat att stå konsekvent högre än i dag, ca +2%. 6 månader från idag har kursen i genomsnitt noterats +6% högre än idag.
Oktober är också klart överrepresenterat vad gäller s k "flash crashes" senaste 30 åren. Sedan andra halvan av 80-talet har tex över hälften av alla nedgångsdagar större än 5% inträffat i just oktober. Månaden är tidpunkten då "allt kan hända" på börsen. 

På den positiva sidan ser vi att volatiliteten har varit avtagande senaste två veckorna. Det är ett bevis på att marknaden ändå känner sig stabil för tillfället. Låg/fallande volatilitet har i princip uteslutande synts vid stabila uppgångar historiskt. Om marknaden däremot börjar oroas av något brukar volatiliteten öka först, tätt följt av fallande trend. Det är därför vi alltid håller noga koll på just volatiliteten. Det är något som inte går att dölja heller som tex dolda volymer i avslut utanför marknaden osv. Volatiliteten är "äkta" och avslöjar börshumöret väldigt effektivt.



Varför handel på ISK är överlägset på lång sikt
Vi har fått en del frågor om just ISK senaste tiden, och hur mycket bättre det är jämfört med traditionella depåkonton. Investeringssparkonto är en fantastiskt världsunik sparkontoform som man naturligtvis bör överväga tack vare skattefördelarna. Ingen vinstskatt betalas, men å andra sidan har man ingen avdragsrätt vid förlust. Ingen deklaration behöver heller göras (K4-blankett). Det minskar adminstrationen dramatiskt om man handlar lite mer frekvent. När vi pratat med tex våra amerikanska samarbetspartners, tex tekniska analytiker (som också deltagit som gästföreläsare i Nordic Autotrading Society-lektioner) och berättade om att vi inte behöver skatta för vinster i Sverige blev de milt sagt förvånande och kunde knappt tro att det var sant.

Simulering automatisk handelsstrategi på ISK/depåkonto
Vi har gjort en simulering med en av standardstrategierna i Autotrader, Smart Beta Portfolio, som i exemplet handlat ett antal index, valutor, råvaror och ETFer plus en handfull aktier från LargeCap-listan med en moderat hävstång.

Simuleringen startade 2010 med ett kapital på 50 000 kr. I diagrammet nedan ser vi tydligt skillnaden mellan de båda kurvorna där den övre representerar kontoutveckligen för ISK-kontot. Den undre kurvan representerar samma handel på ett vanligt beskattat depåkonto. Det blir ganska stor skillnad över tid tack vare "ränta-på-ränta-effekten" där skatten som dras varje årsskifte gör att roboten har mindre kapital att handla med kommande år. Dvs, på ISK där vinstskatt inte dras blir effekten att de pengarna återinvesteras i handeln och skapar mer vinst kommande år.



 
Nyheter