Efterbörsen

OMXS30 mot 1800?
Sedan testet av stödstrukturen 1575 för två veckor sedan har OMXS30 stigit med rejäl kraft och forcerat samtliga synliga motståndsnivåer i volymprofilen. Kursen nådde precis upp till den tidigare toppen vid 1700 från april där uppgången tog slut exakt vid det datum då årscykeln vände enligt Predictive Average-indikatorn i Autotrader. För lite drygt ett år sedan gjordes också försök att nå nya höjder, men den gången stannade uppgången runt 1680. I april (jo just det, 27:e april precis som i år) nåddes högsta noteringen någonsin för OMXS30 vid 1720. Är det dags att sätta nytt All Time High igen?

Det som talar emot det på kort sikt är att just att kursen alltid vänt nedåt runt de nivåer vi ser idag. Senaste två veckornas uppgång har också varit väldigt snabb och vi har fått en kortsiktigt överköpt situation som behöver neutraliseras. Men på lite längre sikt ser det inte så tokigt ut faktiskt. Vi är fortfarande tidigt i den statistiskt starka halvan av börsåret och en titt på Predictive Average-kalkylen ger oss en hint om vad vi kan förvänta oss baserat på det historiska genomsnittet kommande månader:

  • Genomsnittlig utveckling kommande månad +1,6%
  • Genomsnittlig utveckling kommande kvartal +2,7%
  • Genomsnittlig utveckling kommande halvår +7,9%
Det har också varit stigande kurs from idag och kommande 6 månader för hela 77% av de föregående 18 åren, så chanserna är ändå ganska goda att vi får se en fortsatt uppgång. Om man ska ta viss hänsyn till storleken på den genomsnittliga ökningen får vi en "projicerad" målkurs för OMXS30 på minst 1800 någonstans under våren. 


En titt i längre perspektiv nedan visar tydligt hur 1680-1700 varit ett notoriskt svårt område för OMXS30. Men lite god vilja kan man tolka det som att vi sett högre toppar senaste åren och dessutom en omvänd "huvud-skuldra-formation" som i sig brukar var en bra utgångspunkt för vidare uppgång. Något vi inte brukar titta på är fundamenta, men i det här fallet känns det ändå rimligt att också ta en titt på räntan. Så länge räntenivåerna är runt noll är det svårt att hitta alternativ till aktier. Det är något som också hamnar i den positiva vågskålen för vidare uppgång.

 
Nyheter
2019-11-16
Rekylen fortsätter lite till I förra veckans analys skrev vi om utsikterna inför en eventuell nedr...
2019-11-03
Nu är det äntligen dags för första öppna webinaret där vi presenterar NAS Access. Onsdag kväll (6:e ...
2019-10-16
Nu finns NAS Access i tre olika prisnivåer Därmed kan alla hitta sin nivå, något som ökar tillgängli...
2019-08-24
Nu har höstens nybörjarkurs i teknisk analys startat, där de två första lektionerna är helt gratis. ...
2019-06-20
Du som redan har en Autotrader Bas-licens och vill uppgradera till Pro har möjlighe...
2019-06-09
Vi lanserar en ny gratisrobot som kan handla nästan vilka tillgångar som helst för att nå max...
2019-04-20
Vi är väldigt glada att kunna presentera en ny multi-edge-strategi för daytrading med DAX-index. ...
2019-03-27
Vi har lagt till två nya trading-strategier i Nordic Autotrading Society Access. Båda är inspirerade...