Spread-kalkylator

I vårt samarbete med Vontobel strävar vi efter att erbjuda kraftfulla och effektiva verktyg som kan underlätta din trading. Spread-kalkylatorn är ett bra exempel på det, och gör det enklare att sortera olika börshandlade produkter efter spread så att du kan vara säker på att handla de billigaste instrumenten.

Vad är spread?
Enkelt uttryckt kan man definiera spread som skillnaden mellan köp- och säljpris för en viss produkt. 

Varför är spreaden viktig?
När man köper en börshandlad produkt, tex en minifuture, betalar man säljpriset för produkten. 
När det är dags att sälja produkten får man köppriset. Skillnaden mellan dessa båda priser gör att det kostar mer eller mindre att handla produkten. 

Exempel:

Vi köper ett Bull-certifikat eftersom vi tror att den underliggande tillgången ska stiga närmaste dagarna. Säljkursen för certifikatet är just nu 100:00 kr exakt. 
Dagen efter kanske vi bestämmer oss för att sälja certifikatet även om underliggande tillgång inte har stigit. Om den kostar exakt lika mycket som igår har inte certifikatet heller ändrat pris. Vi säljer certifikatet och får då aktuell köpkurs, som kanske är 99:70, dvs vi har tappat 30 öre. Spreaden för certifikatet är i det här fallet 30 öre, eller i procent räknat 100:00 / 99:70 = 1,003 vilket motsvarar 0,30%. 

Av den här anledningen är det viktigt att man undersöker lite vilka börshandlade produkter som har låg spread, så att så lite som möjligt att vår vinst försvinner i form av spread-kostnad.

Hur kan Autotrader hjälpa till att hitta rätt instrument?
Det fungerar så att ett antal börslistor innehållande tex minifutures, certifikat osv väljs in och ansluts till spread-kalkylen. När den exekverats presenteras en lista med instrumenten där användaren kan sortera på två kolumner - procentuell spread samt spread presenterad i kronor.  Det kan se ut som på bilden nedan:

Bilden visar hur sorteringen för lägsta spread gör det enkelt att hitta billigaste minifuturen - i det är fallet MINILONG OMX VT80 som är inringad i blått. I diagrammet har vi valt att rita ut köp- och säljkursen för minifuturen så att prisutvecklingen kan följas även när det inte sker några avslut i marknaden. Större bild >Spread-kalkylen sponsras av Vontobel
 
 
Nyheter
2018-02-17
Dead cat bounce? Vi har fått en rejäl återhämtning för OMXS30 senaste veckan, men det är inte ...
2017-11-16
Nordnet bjuder tillsammans med Autostock in till ett event i Göteborg där temat är hur man...
2017-12-06
Samtliga börshandlade produkter på svenska marknaden har fått nya Market IDs. Det betyder att ...
2017-11-23
Fredag kl 00:00 startar vår Black Friday-kampanj! Du får 500 kr i en rabattcheck s...
2017-06-02
I slutet av augusti startar första terminen av Nordic Autotrading Society - en bred och dju...
2017-03-03
Marknadens i särklass vassaste verktyg ETP Link har fått utökad funktionalitet! Vå...
2016-11-15
Best Fest är tillbaka! Torsdagen 1:a december går nypremiären av Nor...
2016-11-09
Skrällen i USA ekar över världen, vars börser faller på nyheten att USAs president numera heter T...