Spread-kalkylator

I vårt samarbete med Vontobel strävar vi efter att erbjuda kraftfulla och effektiva verktyg som kan underlätta din trading. Spread-kalkylatorn är ett bra exempel på det, och gör det enklare att sortera olika börshandlade produkter efter spread så att du kan vara säker på att handla de billigaste instrumenten.

Vad är spread?
Enkelt uttryckt kan man definiera spread som skillnaden mellan köp- och säljpris för en viss produkt. 

Varför är spreaden viktig?
När man köper en börshandlad produkt, tex en minifuture, betalar man säljpriset för produkten. 
När det är dags att sälja produkten får man köppriset. Skillnaden mellan dessa båda priser gör att det kostar mer eller mindre att handla produkten. 

Exempel:

Vi köper ett Bull-certifikat eftersom vi tror att den underliggande tillgången ska stiga närmaste dagarna. Säljkursen för certifikatet är just nu 100:00 kr exakt. 
Dagen efter kanske vi bestämmer oss för att sälja certifikatet även om underliggande tillgång inte har stigit. Om den kostar exakt lika mycket som igår har inte certifikatet heller ändrat pris. Vi säljer certifikatet och får då aktuell köpkurs, som kanske är 99:70, dvs vi har tappat 30 öre. Spreaden för certifikatet är i det här fallet 30 öre, eller i procent räknat 100:00 / 99:70 = 1,003 vilket motsvarar 0,30%. 

Av den här anledningen är det viktigt att man undersöker lite vilka börshandlade produkter som har låg spread, så att så lite som möjligt att vår vinst försvinner i form av spread-kostnad.

Hur kan Autotrader hjälpa till att hitta rätt instrument?
Det fungerar så att ett antal börslistor innehållande tex minifutures, certifikat osv väljs in och ansluts till spread-kalkylen. När den exekverats presenteras en lista med instrumenten där användaren kan sortera på två kolumner - procentuell spread samt spread presenterad i kronor.  Det kan se ut som på bilden nedan:

Bilden visar hur sorteringen för lägsta spread gör det enkelt att hitta billigaste minifuturen - i det är fallet MINILONG OMX VT80 som är inringad i blått. I diagrammet har vi valt att rita ut köp- och säljkursen för minifuturen så att prisutvecklingen kan följas även när det inte sker några avslut i marknaden. Större bild >Spread-kalkylen sponsras av Vontobel
 
 
Nyheter
2019-06-15
Misslyckat försök att bryta genom motstånd OMXS30 nådde motståndet vid 1595 under veckan som gick,...
2019-06-09
Vi lanserar en ny gratisrobot som kan handla nästan vilka tillgångar som helst för att nå max...
2019-04-20
Vi är väldigt glada att kunna presentera en ny multi-edge-strategi för daytrading med DAX-index. ...
2019-03-27
Vi har lagt till två nya trading-strategier i Nordic Autotrading Society Access. Båda är inspirerade...
2019-02-28
Senaste programversionen av Autotrader har stöd för ytterligare två kalendrar. Därmed hanteras nu...
2019-02-12
Vi har lagt till några nya skins till Autotrader. Olika användare har olika preferenser om hu...
2019-01-26
Det är äntligen dags att lansera Nordic Autotrading Society Access - en klubb för alla som v...
2018-12-19
Så här i juletider vill vi passa på att komma med en julklapp till våra kunder! Med tanke på börsens...