Lektion 4
Previous Topic  Next Topic 

Att förstå script


Vad händer i en graf med script?
Om vi tar en funktion som:

MOV(C,5,S)

MOV()-funktionen (blå kurva) skapar här ett femperioders medelvärde(Moving average) på Close-kursen

Diagrammet ovan är 3 dagar där varje period är 15 minuter. Här nedan i tabellen ser du kursvärden från vänster i grafen. Tredje kolumnen i tabellen är Close för varje period. Kolumnen längst till höger har uträknat medelvärde för två punkter.

Om vi tar punkterna t.ex klockan 11.30 så har du kursvärden för Close 5 perioder enligt blå markering i tabellen här ovan. Och medelvärdet är uträknat 117.6 i kolumnen till höger. Och punkten klockan 11.45 beräknar de 5 värden som röd linje markerar. Och medelvärdet blir 117.8.

I varje punkt som ritas i kurvan har man haft 5 Close-kurser bakåt som scriptet körs mot. Det var det man begärde med scriptet MOV(C,5,S) ovan. Internt summerar scriptet fem värden och summan skall divideras med antalet som ju är 5. 'S' sist i funktionen står för 'simple' och man menar därmed att beräkna ett aritmetiskt medelvärde. Det var det vi beskrev matematiskt i detta stycket. Andra typer av medelvärden kommer vi till.

Kompilatorn är en programdel som översätter det skrivna scriptet till något som kan köras och ritas kurvor från osv. Kompilatorn ser också till att lägga upp tillräckligt med data för det aktuella pappret så att scriptet kan utföra sina operationer.

När vi kopplar på script för visning i en graf så kompileras scriptet och körs sedan för varje tidpunkt i hela grafen. Och man får alltså ett returvärde från scriptet för varje tidpunkt och det ritas en linje mellan varje sådant returvärde. Sedan hänger det på den skalning man valt var det hamnar i grafen.

I Fx-dialogen under 'Script'-fliken där du arbetar med scripten bestäms alla visuella attribut såsom färg och placering och skalning.