Efterbörsen 

Dramatisk börsvecka efter blanksignal
Vi har precis sett den mest dramatiska börsveckan sedan finanskrisen 2008. Volatiliteten har ökat sedan december och mycket snabbt sedan OMXS30 stängde under årsmedelvärdet för andra månaden i rad - villkoret för att Crescendo ska generera blanksignal. Det skedde alltså 1:a februari och syns som en röd pil i diagrammet nedan.
Den signalen har vi tagit fasta på eftersom den är sällsynt, och använt för att delvis hedga bort en del marknadsrisk i olika portföljer. I dagsläget vet vi självklart inte om nedtrenden är här för att stanna eller om det blir en kortvarig historia, men så länge vi har månadsstängningar på undersidan av årsmedel ser vi marknaden ur ett "bearish" perspektiv och agerar därefter. Det märks ju tydligt att marknaden nu styrs av "fear" med långa dagsstaplar och stora kursrörelser över natten. 

På kort sikt kan vi få en rekyl uppåt från det nu smått översålda läget hos index. Vi har volymstöd runt 1490 och 1440 på nedsidan. Volymmotstånd hittar vi runt 1590-1600 och 1660. Årsmönstret ser gynnsamt ut kommande månad, med en genomsnittlig ökning på +1,3% fram till mitten av mars tex. Hela 78% av de föregående 18 åren har varit stigande kommande kvartal, men därefter ser det betydligt svagare ut - endast 44% av samma 18 år har varit stigande kommande 6 månader. Vi kan alltså förvänta oss en tydlig topp hos OMXS30 runt april/maj.

Vi har fått många frågor om hur man beräknar hedgestorleken på sin portfölj om man nu vill köpa en position med minishrt. Vi räknar så här:

1. Beräkna totala marknadsvärdet av köpta positioner på kontot. Dvs, inklusive hävstång eller belåning. 
2. Dividera värdet med kursen för OMXS30.
3. Antalet man får fram motsvarar det antal minishrt man behöver ha för att få motsvarande negativ position i marknaden (under förutsättning att minifuturen har paritet=1). Hävstången hos minifuturen spelar i sig ingen roll, det är antalet som är viktigt. Var medveten om knockoutnivån.


De fallande kurserna syns även hos DAX-index och framför allt amerikanska index. Samtliga har nått översålda nivåer och bör kunna rekylera uppåt kommande vecka. DAX har också passerat 12-månaders medelvärde, men det som räknas är att månaden stänger under medelvärdet. Om februari stänger under ca 12700 har vi en första månadsstängning i negativt territorium. Skulle vi få ännu en vid utgången av mars har vi en blanksignal även för DAX. 

 
Nyheter
2019-10-16
Nu finns NAS Access i tre olika prisnivåer Därmed kan alla hitta sin nivå, något som ökar tillgängli...
2019-10-12
Stödnivåer skickade upp OMXS30 igen Oktober inledde som bekant med rejält volatil handel. Så här l...
2019-08-24
Nu har höstens nybörjarkurs i teknisk analys startat, där de två första lektionerna är helt gratis. ...
2019-06-20
Du som redan har en Autotrader Bas-licens och vill uppgradera till Pro har möjlighe...
2019-06-09
Vi lanserar en ny gratisrobot som kan handla nästan vilka tillgångar som helst för att nå max...
2019-04-20
Vi är väldigt glada att kunna presentera en ny multi-edge-strategi för daytrading med DAX-index. ...
2019-03-27
Vi har lagt till två nya trading-strategier i Nordic Autotrading Society Access. Båda är inspirerade...
2019-02-28
Senaste programversionen av Autotrader har stöd för ytterligare två kalendrar. Därmed hanteras nu...