Efterbörsen 

Bull-trenden allt längre bort
Marknaden visade påtaglig svaghet senaste veckan, OMXS30 har nu nått ett volymstöd runt 1495 som klarade av att vända säljtrycket förra gången det testades - 6:e februari. Det återstår nu att se om vi får en återhämtning från de här nivåerna. Dagsstapeln för fredagen slutade med en hyggligt tydlig "svans" på nedsidan vilket tyder på viss potential att köparna åter kan ta kommandot, men det är inte självklart på något sätt med tanke på hur USA-börserna avslutade veckan. Säsongsmönstret visar en tydlig topp hos index om ganska exakt 1 månad. I genomsnitt har index stigit knappt 2% fram tills dess för att därefter åter vända ned och gå svagt söderut kommande 6 månader. Det mest intressanta just för kommande månad är att index visat stigande utveckling i hela 77,8% av de föregående 18 åren. Det är en relativt stark statistisk anomali och borde kunna ge visst stöd även i år. Därefter ser det mörkare ut och kommande 3 månader har tex bara varit stigande för 44% av de föregående 18 åren med ett genomsnittstapp på -1,8%. 

Vi ser också årsmedelvärdet i diagrammet nedan, som rosa kurva. Månadsstängningarna är utritade i blåstreckad kurva. De två första raka månadsstängningarna under årsmedelvärde var huvudsignalen hos Crescendo som blankade OMXS30 1:a februari. Den signalen gäller tills vi får en månadsstängning ovanför årsmedelvärdet igen - något som känns relativt osannolikt för åtminstone mars månad.

 SP500-index ligger fortfarande klart över sitt årsmedelvärde även om avståndet minskat senaste tiden. Däremot har V.A.P-indikatorn (Volatility Average Points) redan signalerat short-signal - det skedde 9:e februari) pga av den snabbt ökande volatiliteten.

Historiskt har det varit ett bra tillfälle att gå ur index, eller blanka ifall månadsstängningarna ligger under årsmedelvärdet. Där är vi inte ännu, men det kan gå väldigt fort söderut om 12-månadersmedel väl brister.

V.A.P var tex ute i god tid innan finanskrisen briserade 2007. 


Nytillskottet på strategifronten - Alpha Shark - som utnyttjar hedge-teknik i en pair trading-setup mellan OMX och DAX-index - har svängt om under fredagen och nu börjat skala in sig Short OMX och Long DAX. Om den relativa obalansen ökar ytterligare under nästa vecka kan strategin köpa in sig tyngre i spreaden mellan index i förhoppningen att DAX går bättre än OMX relativt sett. Det spelar alltså ingen roll vilket håll marknaden rör sig generellt utan det är förhållandet mellan de båda indexen som avgör positionens resultat. 


Hög tid att skaffa biljett till Investerardagarna i Göteborg 28:e och 29:e april
Eventet går av stapeln på Radisson Blu Scandinavia under lördagen och söndagen, med ett späckat föreläsningsschema samt mässmingel. Vi ser fram emot att få träffa så många som möjligt!

 
Nyheter
2019-11-16
Rekylen fortsätter lite till I förra veckans analys skrev vi om utsikterna inför en eventuell nedr...
2019-11-03
Nu är det äntligen dags för första öppna webinaret där vi presenterar NAS Access. Onsdag kväll (6:e ...
2019-10-16
Nu finns NAS Access i tre olika prisnivåer Därmed kan alla hitta sin nivå, något som ökar tillgängli...
2019-08-24
Nu har höstens nybörjarkurs i teknisk analys startat, där de två första lektionerna är helt gratis. ...
2019-06-20
Du som redan har en Autotrader Bas-licens och vill uppgradera till Pro har möjlighe...
2019-06-09
Vi lanserar en ny gratisrobot som kan handla nästan vilka tillgångar som helst för att nå max...
2019-04-20
Vi är väldigt glada att kunna presentera en ny multi-edge-strategi för daytrading med DAX-index. ...
2019-03-27
Vi har lagt till två nya trading-strategier i Nordic Autotrading Society Access. Båda är inspirerade...