Efterbörsen 

Bull-trenden allt längre bort
Marknaden visade påtaglig svaghet senaste veckan, OMXS30 har nu nått ett volymstöd runt 1495 som klarade av att vända säljtrycket förra gången det testades - 6:e februari. Det återstår nu att se om vi får en återhämtning från de här nivåerna. Dagsstapeln för fredagen slutade med en hyggligt tydlig "svans" på nedsidan vilket tyder på viss potential att köparna åter kan ta kommandot, men det är inte självklart på något sätt med tanke på hur USA-börserna avslutade veckan. Säsongsmönstret visar en tydlig topp hos index om ganska exakt 1 månad. I genomsnitt har index stigit knappt 2% fram tills dess för att därefter åter vända ned och gå svagt söderut kommande 6 månader. Det mest intressanta just för kommande månad är att index visat stigande utveckling i hela 77,8% av de föregående 18 åren. Det är en relativt stark statistisk anomali och borde kunna ge visst stöd även i år. Därefter ser det mörkare ut och kommande 3 månader har tex bara varit stigande för 44% av de föregående 18 åren med ett genomsnittstapp på -1,8%. 

Vi ser också årsmedelvärdet i diagrammet nedan, som rosa kurva. Månadsstängningarna är utritade i blåstreckad kurva. De två första raka månadsstängningarna under årsmedelvärde var huvudsignalen hos Crescendo som blankade OMXS30 1:a februari. Den signalen gäller tills vi får en månadsstängning ovanför årsmedelvärdet igen - något som känns relativt osannolikt för åtminstone mars månad.

 SP500-index ligger fortfarande klart över sitt årsmedelvärde även om avståndet minskat senaste tiden. Däremot har V.A.P-indikatorn (Volatility Average Points) redan signalerat short-signal - det skedde 9:e februari) pga av den snabbt ökande volatiliteten.

Historiskt har det varit ett bra tillfälle att gå ur index, eller blanka ifall månadsstängningarna ligger under årsmedelvärdet. Där är vi inte ännu, men det kan gå väldigt fort söderut om 12-månadersmedel väl brister.

V.A.P var tex ute i god tid innan finanskrisen briserade 2007. 


Nytillskottet på strategifronten - Alpha Shark - som utnyttjar hedge-teknik i en pair trading-setup mellan OMX och DAX-index - har svängt om under fredagen och nu börjat skala in sig Short OMX och Long DAX. Om den relativa obalansen ökar ytterligare under nästa vecka kan strategin köpa in sig tyngre i spreaden mellan index i förhoppningen att DAX går bättre än OMX relativt sett. Det spelar alltså ingen roll vilket håll marknaden rör sig generellt utan det är förhållandet mellan de båda indexen som avgör positionens resultat. 


Hög tid att skaffa biljett till Investerardagarna i Göteborg 28:e och 29:e april
Eventet går av stapeln på Radisson Blu Scandinavia under lördagen och söndagen, med ett späckat föreläsningsschema samt mässmingel. Vi ser fram emot att få träffa så många som möjligt!

 
Nyheter
2020-09-05
Hög sannolikhet för fortsatt uppgång I Efterbörsen för två veckor sedan skrev vi om att vi låg i b...
2020-05-06
Onsdag 13:e maj kl 18:00 kör vi nästa NAS Access Live, öppet webinar där vi kommer gå igenom Crash P...
2020-04-08
Torsdagen 16:e april körde vi ett öppet webinar för alla som vill lära sig mer om hur minifutures oc...
2020-03-26
I dessa tider sitter många hemma och jobbar, och har kanske andra möjligheter att också utnyttja vol...
2019-12-09
Vårens utbildning NAS VT20 har startat - vi går på djupet med riskhantering, hittar statistiska edga...
2020-01-21
Vi in till robotkväll hos Nordnet i Stockholm! Du som är intresserad av automatisk handel och teknis...
2020-01-15
Handelsresultaten för standardstrategier för december är sammanställda och återfinns på den här si...
2019-12-02
Vi har uppdaterat Pluto-strategierna med klimatfilter enligt den tidigare välkända årscykeleffekten....