Efterbörsen Ökande volatilitet talar för fortsatt bear-trend
I det korta perspektivet kan allt hända, men de historiska sambanden mellan ökande volatilitet och kursnotering under årsmedelvärdet är mycket tydligt. Det har alltid inneburit nedgång. Veckan som gick bjöd på inledande svaghet och kraftig återhämtning från onsdagens reversal-stapel med lång svans nedtill. Torsdagens förkortade handel (halvdag) visade bra styrka. Volymstödet runt 1490-1495 har därmed klarat ett test ännu en gång. En snabb titt på årscykeln tyder på fortsatt uppgång kommande veckor, med en förväntad topp om ganska exakt 1 månad. Därefter brukar OMXS30 falla tillbaka igen, och 10 000 kronorsfrågan för vår del blir om kurs då har orkat upp över årsmedelvärdet eller inte. Så länge vi har månadsstängningar på undersidan tolkar vi marknaden som bearish. 
I diagrammet nedan har vi ritat ut de huvudsakliga stöd- och motsståndsnivåerna i volymprofilen. Vi har också ett mindre motstånd just vid nuvarande kursnivå, men det är för litet för att vi ska titta på det i nuläget. Nästa stora hinder för uppgång ligger först vid 1595-1600, vilket är bara någon punkt under årsmedelvärdet. Denna nivå är vad vi fokuserar helt och hållet på närmaste tiden. Tills motsatsen bevisas tillskriver vi den ökande volatiliteten "kommandot" och räknar med fortsatt bear-trend. Längst ned i diagrammet ser vi V.A.P-indikatorn som nu närmar sig 20-nivån. Allt under den nivån ser vi som en direkt blanksignal ur volatilitetssynpunkt. I fältet ovanför syns dag-till-dag-volatiliteten, och den ökar tydligt senaste veckorna. 


Alpha Shark fungerar bra i nuvarande marknad
Nylanserade hedge-roboten är något vi får många frågor på. Nedan syns en screenshot från simulering gjord i Autotrader Pro med 5-sekundersupplöst animering där senaste veckornas handel syns i transaktionslistan överst, samt 3 senaste månadernas signaler plottats ut i chartet längst ned. Alpha fungerar genom att mäta den relativa korrelationen mellan OMX och DAX. När OMX underpresterar eller överpresterar relativt DAX tas en Long resp Short-position. Dvs, vi köper eller blankar spreaden. Därmed får vi en hedgad position som totalt sett blir nära marknadsneutral. Vinstmöjligheten ligger i att obalansen tenderar att svänga tillbaka. Alpha kan köpa in sig i 3 omgångar, det syns tex på nedersta raden i transaktionslistan där vi fick en första 1/3 kl 09:03 under skärtorsdagen, och ytterligare en 1/3 köptes kl 11:32 eftersom spreaden hade vidgats ännu mer. Just nu ligger alltså Shark placerad med 2/3 av kapitalet i Shrt OMX och Long DAX. Längst till höger i OMX-diagrammet syns de båda blankningarna i OMX som två blå markeringar. Violett kurva är ackumulerad avkastning, och kontosaldo syns i högra kolumnen i transaktionslistan. 
Nyheter
2019-08-24
Ikväll kl 19 (19:e september) startar höstens nybörjarkurs i teknisk analys, där de två första lekti...
2019-09-14
Uppgång föder uppgång OMXS30 har fortsatt visa mycket stark utveckling även senaste veckan, och är...
2019-06-20
Du som redan har en Autotrader Bas-licens och vill uppgradera till Pro har möjlighe...
2019-06-09
Vi lanserar en ny gratisrobot som kan handla nästan vilka tillgångar som helst för att nå max...
2019-04-20
Vi är väldigt glada att kunna presentera en ny multi-edge-strategi för daytrading med DAX-index. ...
2019-03-27
Vi har lagt till två nya trading-strategier i Nordic Autotrading Society Access. Båda är inspirerade...
2019-02-28
Senaste programversionen av Autotrader har stöd för ytterligare två kalendrar. Därmed hanteras nu...
2019-02-12
Vi har lagt till några nya skins till Autotrader. Olika användare har olika preferenser om hu...