Efterbörsen

Kortsiktigt överköpt läge
De senaste 14 handelsdagarna har OMXS30 stigit med i runda slängar 12%, en kraftig upprekyl från dippen mitten av februari. Det är med andra ord hög volatilitet i marknaden, väldigt vanligt i en bear market. Det stärker också misstanken om att vi kan ha flera dagars nedgång att vänta eftersom hög volatilitet inte brukar försvinna bara så där. Månadscykeln har passerat sin statistiska topp för några dagar sedan och den fortsätter även nedåt närmaste två veckorna. Det behöver ju inte betyda att index kommer att göra samma sak, men vi har åtminstone någon form av statistiskt övertag eftersom det skett i genomsnitt de senaste 5 månaderna.

Tittar vi rent tekniskt på nuläget i vår volymprofil till höger så har kursen nått en nivå där väldigt lite tid spenderats senaste året, och det brukar betyda "reject" - dvs kursen tenderar att snabbt lämna det kursområdet. Runt 1350 ser vi högre volym, och även uppåt 1450 samt 1500. Det är svårt att gissa hur vägen framåt blir, men dessa nivåer kan vara värda att hålla lite koll på eftersom de fungerat som "magneter" tidigare.
Vi tittar också med spänning på vår panikindikator längst ned i diagrammet, och ser hur den röda kurvan närmat sig den gröna under slutet av februari för att åter börja vika av uppåt senaste veckan. Det beror på minskad volatilitet senaste dagarna. Vi har alltså inte någon "panikköpsignal" i omedelbart sikte. 

Det betyder att vårt bear market-scenario ligger fast, och vi räknar med börsen kan ligga kvar i en "range" mellan de nivåer vi sett nu i flera veckor. Säsongsmönstret pekar uppåt medan den långa trenden pekar nedåt. Skulle vi få en köpsignal ändå inom kort så gäller den fram till det årliga säsongsmönstret viker av nedåt, någonstans månadsskiftet april/maj.

Den långa trenden fortsatt nedåt
Vi tar också en titt på 12-månaders medelvärde som föll ca 30 punkter i och med februaris stängning. För att vi ska ändra vår trendtolkning till positiv behöver vi alltså få en månadsstängning över årsmedelvärdet. Det är i skrivande stund ca 8,8% dit, dvs ingen omöjlighet även på kort sikt. Men innan vi är där ser vi läget som fortsatt negativt. Om vi fortfarande befinner oss under årsmedelvärdet vid månadsskiftet april/maj är sannolikheten större att vi kan få en mer "distinkt" nedgång under sommaren.Best Fest med Commerzbank blev en fantastisk framgång
Vi har precis avslutat två veckors roadshow tillsammans med Commerzbank, Kavastu och Nordnet där vi besökt fem städer runt om i landet. Responsen har varit riktigt bra och vi har fått mycket trevlig feedback från besökare. Vi tackar alla involverade för en kul turné!

    
 
Nyheter
2021-04-02
I nästa NAS Access Live 22:a april kl 18:15 går vi igenom nya uppdateringen av Portfolio Mixer, in...
2020-12-01
Måndag 7:e dec kl 18:15 körde vi ett öppet webinar med detaljerna kring tävlingen som går ut på a...
2020-12-04
Börsuppgången har kroknat något senaste två veckorna, och vi räknar med att det kommer fortsätta var...
2020-11-30
Oslo Börs har gjort uppdateringar som innebär att aktier fått nya identifiers. För att det ska fo...
2020-11-23
Ikväll måndag 23:e nov kl 18:15 körde vi ett öppet info-webinar inför intensivkursen som är planerad...
2020-10-20
Vi lanserar en ny gratisstrategi för aktiehandel Conquest är en ny robot som handlar aktier...
2020-04-08
Torsdagen 16:e april körde vi ett öppet webinar för alla som vill lära sig mer om hur minifutures oc...
2019-12-02
Vi har uppdaterat Pluto-strategierna med klimatfilter enligt den tidigare välkända årscykeleffekten....