Efterbörsen

Är nedgången slut nu?
Senaste veckan har börsen fortsatt uppåt, i likhet med de tre föregående veckorna. Vi har sett en återhämtning på hela 13% sedan bottennoteringen i mitten av februari på 1250. Många ställer sig frågan - är nedgången slut? Vi har som bekant fortfarande månadsstängningar under årsmedelvärde så enligt den definitionen ligger vi kvar i en bear-market tills en månad stänger över medelvärdet. Dessutom har vi inte fått någon riktig urblåsning sedan nedgången inleddes för snart ett år sedan. Med undantag för april 1990 har varje nedgång slutat med en rejäl urblåsning efter att vi noterat två raka månadsstängningar under årsmedel. Vi kan se det i diagrammet nedan där vi ringat in dessa tillfällen. Vår volatilitetsindikator har varit nära att slå till, men nära är ingen riktig signal.
Vi har ökande volatilitet på medellång sikt och räknar med att det kan bli stökigare på börsen framöver, speciellt efter utdelningsperioden då index normalt toppar de flesta år.

En annan orosfaktor är den allt starkare stimulansen av ekonomin på olika plan, senast i veckan kom ECB med en oväntat stor räntesänkning i kombination med utökat QE-program, men som hittills knappast satt världens börser i brand. Vi har nollränta, nytryckta sedlar i överflöd och fallande arbetslöshet - men ändå lyfter inte börserna, och inflationen vägrar att infinna sig. Det blir intressant att se hur världsekonomin tar sig ur den här situationen.


Genomsnittlig varaktighet för en nedgångsfas
En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är tiden. I diagrammet nedan är uppgångar och nedgångar markerade i tid, och hittills har nedgångsfaserna varat i ungefär 25-35% så lång tid som uppgångsfasen. Vi har ännu inte passerat så lång tid sedan toppen i april 2015 för att det är sannolikt att nedgången är över. Sammantaget är det fortfarande många faktorer som pekar på fortsatt bear market. Volatiliteten har inte på något sätt avtagit, kursen ligger relativt långt under årsmedel och bear-trenden har bara pågått i ca 10 månader.


Några intressanta aktier just nu
Strax innan jul publicerade vi några kortsiktiga analyser för aktier som visade intressanta förutsättningar. Det var mycket uppskattat och vi tar den här veckan upp två kandidater som historiskt visat stark utveckling kommande månad. Vi har använt Predictive Average i årsperspektiv och fått fram de två aktier som haft högst andel stigande år kommande månad. I diagrammen nedan kan man se kommande kvartals genomsnittliga utveckling som tjockare violett kurva.

TEL2-B har haft 100% stigande utveckling de föregående 12 åren om man ser till kommande månad.

Genomsnittsutvecklingen har varit drygt 7% upp. Däremot ser utvecklingen på 2 månaders sikt och längre väldigt svag ut historisk, så man bör vara snabb att ta hem eventuell vinst. Just för TEL2 är utdelningen ofta intressant, och det kan vara ett bra läge att gå in i aktien nu, få en statistiskt sannolik kursuppgång för att kunna ta hand om utdelningen.
 Klicka för större bild
 
INDU-A har en liknande genomsnittskurva som TEL2, och närmaste månaden har historiskt gått plus 11 av de 12 föregående åren med en genomsnittsökning på +6,3%.

Toppen kommer i genomsnitt under andra halvan av april. Om man tar position och vill låsa in vinsten kan man tex ansluta Stoploss Mini som är en flytande stoploss, alternativt dra en trendlinje med den lutning man vill ha och koppla automatisk säljorder till linjen.
 Klicka för större bild
    

ETP Link

Den här veckan har vi släppt ett nytt gratisverktyg för ETP-handel, närmare bestämt aktiereplikering med minifutures. Det här är en väldigt enkel funktion att använda - koppla ihop varje aktie med en minilong och en minishrt. Köp eller blanka aktien på ett virtuellt konto (automatiskt eller manuellt) så tas en skarp motsvarande position i dina utvalda minifutures. Det du gör med aktien på testkontot görs också skarpt med minifutures.


Fördelen är att du minskar risken med hjälp av hävstången, frigör kapital och handlar courtagefritt inom ramen för Nordnet Supermarket. ETP Link är väldigt användbar för alla som bygger egna aktiestrategier och vill få hjälp att istället lägga order på minifutures. Man kan låta sin egen strategi handla aktien på testkonto och låta ETP Link lägga motsvarande skarpa order i minifutures.

Direktsänt webinar tillsammans med Nordnet
Torsdagen 17:e mars kl 16:30 kör vi ett webinar och går igenom några av de vanligaste funktionerna i AutoTrader. Vi tittar också närmare på en enkel handelsstrategi som alla kan ha nytta av. 

 
Nyheter