Efterbörsen 

Brexit-rysare på midsommarafton 
Egentligen har inget nytt tillkommit sedan förra veckans Efterbörs. Marknaden följer sin förväntade utveckling söderut ungefär som vi skrev förra veckan. Vi räknar fortsatt med en statistisk botten runt midsommar. Vi har passerat ett nytt månadsskifte och därmed fått en ny kurs på 12-månaders medelvärde för OMXS30, som nu ligger på 1450. Detta är alltså vår gräns för att byta fot till Bull, men det krävs att vi ser en månadsstängning över denna nivå.
En avgörande faktor som ingen teknisk analys i världen kan prognostisera blir valet i Storbritannien, en äkta midrommar-rysare som kan få vilken börsinstresserad semesterfirare som helst att sätta löksill och nubbe i vrångstrupen. Valet hålls just på midsommarafton när marknaderna i Stockholm är stängda. Det kan bli mycket stora kursrörelser på börserna, tex Frankfurt som är öppet som vanligt. Den försiktige ser till att ta en hedge-position eller helt gå ur marknaden innan. Även om det naturligtvis är omöjligt att veta hur valresultatet verkligen kommer bli lutar det i skrivande stund åt att Storbritannien väljer att lämna EU. Det skulle kunna orsaka kraftiga fall på börserna. Samtidigt är tiden runt midsommar historiskt en vändpunkt och månaden har oftast bjudit på stigande kurser. Svårprognostiserat med andra ord. Normalt skulle vi stängt våra blankade positioner dagen innan midsommar, men man kan ju nöja sig med att stänga en del och ha lite kvar som en krydda i fall det blir ett fall efter valet.
I diagrammet nedan ser vi genomsnittliga utvecklingen 18 senaste åren kommande kvartal. Vi ligger väl i fas med denna så här långt, och räknar med fortsatt fall kommande veckan. En möjlig botten skulle kunna bli lågvolymområdet runt 1300 där index vände upp förra gången. Service Pack 3 för Autotrader
Den här veckan släpper vi också vår stora sommaruppdatering av Autotrader, ett rejält service pack med buggfixar, optimeringar i nExt2-kommunikationen mot Nordnet, vidareutvecklad scripteditor med smart syntaxkontroll och mycket annat. Vi har också gått igenom historiskt kursdata för Stockholm LargeCap och korrigerat kursspikar och andra felprissättningar. 
Nyheter