Efterbörsen 

Vi är tillbaka efter sommaruppehållet! På måndag är telefonsupporten öppen som vanligt, och vi tar nya tag med höstens projekt. 
Innan semestrarna hade vi Brexit-omröstningen framför oss, och med facit i hand kan vi konstatera att det blev ett oväntat resultat med efterföljande börsreaktion. Att börsen skulle dyka vid ett "nej" var kanske väntat, men att den återhämtade sig så snabbt kom som en överraskning för många, inkl vi själva. Coda-strategin låg rätt positionerad över midsommar med fantastiskt resultat som följd - det var mer tur än något annat, men likväl intressant att se hur den höga volatiliteten hanterades just i samband med valresultatet. Hade vi fått önska något skulle det ha varit ännu några dagars hög volatilitet, det hade kunna utlösa en signal hos "panikindikatorn", något som indikerat slutet av bear-perioden varje gång de senaste 30 åren. Nu fick vi aldrig någon signal men kan ändå se vissa tecken på att bear-trenden kan vara på väg att gå mot sitt slut. Men en rejäl "shake out" hade varit att föredra eftersom det historiskt inneburit betydligt bättre odds för en hållbar börsuppgång. 

Minskande volatilitet och närmande till årsmedelvärdet
De som följt Efterbörsen vet att vi sedan något år tillbaka håller noga koll på två indikatorer:
  • Panikindikatorn - mäter volatilitet som skillnad mellan dagsstängningskurser
  • 12-månaders medelvärde 
Dessa båda parametrar använder vi som definition på bull- resp bear-marknad. Så länge vi har månadsstängningar under årsmedelvärdet  definierar vi det som bear-market. I skrivande stund närmar sig OMXS30-kursen sitt årsmedelvärde och vi kan redan i början av september få en stängning över MA12 vilket i så fall indikerar slutet på bear-perioden. Om det sker blir det en mycket mild bear-period. Men innan det sker ligger vårt negativa scenario fast. Nivån hos årsmedelvärdet ligger just nu runt 1412, men kommer falla med preliminärt 19 punkter till ca 1393 i samband med månadsskiftet aug/sept. Det betyder att om augusti stänger över ca 1393 (eller var nivån hamnar exakt) tippar hela vårt bear-scenario över till bull-marknad.
Det finns endast 1 sak (förutom månadsstängning över årsmedel) som skulle signalera "Go Long" i vår tolkning - en extrem volatilitetstopp som historiskt inneburit slutet på nedgångar. Det är inte helt nära en sådan signal i dagsläget, det skulle behövas någon eller ett par veckors tydligt ökad nervositet för att trigga en signal.  
I diagrammet nedan till vänster syns hur volatiliteten avtar, och hur det sett ut vid några tidigare tillfällen då samma beteende kan följas. I det högra diagrammet ser vi den genomsnittliga årskurvan för de senaste 18 åren. Den rosa delen är samma kurva förskjuten 6 månader framåt, vi ser alltså kommande halvårs förväntade utveckling. Botten bör komma vid månadsskiftet aug/sept för att därefter stiga tydligt. Genomsnittsavkastningen för kommande månad är ändå inte speciellt dålig historiskt sett, men någon riktigt bra statistisk edge för köp infinner sig inte förrän i början av september.
Positiva resultat i juni
Flera av gratisstrategierna presterade bra resultat i juni, med Coda som solklar vinnare med jackpot i samband med Brexit-omröstningen , +17% för månaden. Även Legato, Fear Greed och Fusion MultiStrategy levererade starka resultat. Fear Greed fortsätter ogenerat att avkasta trots bear-marknaden, strategin är helt orörd sedan lansering 2013 och handlar aktier utan blankning. Tack vare Nordnet Supermarket kan flera av aktierna också handlas som minifuture helt courtagefritt vilket hjälper till att minska kostnaderna. 

Nytt from juli är också nya direktiv från Finansinspektionen, där tolkningen av begreppet "rådgivning" breddats betydligt och nu avser allt som skrivs i sociala medier och andra kanaler. Vi återkommer med uppdaterade disclaimers och omformuleringar för att inte riskera att bryta mot bestämmelserna på någon punkt. 
 
Nyheter