Efterbörsen 

Köpsignal allt närmare
Även om index tappat momentum under den gångna veckan har kursen fortsatt stiga något samt volatiliteten avtagit. Det är kännetecknande för en lugnare marknad vilket oftast syns i samband med uppgångsfaser. Index nuvarande nivå är strax över den nivå som vi beräknar att årsmedelvärdet för OMXS30 kommer att hamna på när augusti är slut. En månadsstängning över den nivån bekräftar i så fall att nedtrenden är slut för tillfället. 

Observera att det mycket väl kan vara högst tillfälligt. Nedgångsfasen vi sett från förra året tills nu har varit mild jämfört med historiska börsnedgångar, och en viktig skillnad står ut som speciellt avvikande - vi har inte sett någon panikfas ännu. Just panik-delen har varit väldigt distinkt hos samtliga tidigare bear-markets de senaste 30 åren och därmed en perfekt indikator på att vändningen kan vara nära. Så här långt i nuvarande bear market har paniken uteblivit och det gör att vi är extra vaksamma på att uppgången vi börjar se nu kan vara tillfällig, eller ett s k "suckers rally". Men, om indikatorerna pekar på ny uppgångsfas väljer vi att agera efter dessa tills en eventuellt ny signal om bear market dyker upp. Vi har dessutom den statistiskt starka delen av börsåret framför oss. Tex brukar OMXS30 stiga med i genomsnitt 7% kommande 6 månader, baserat på de 18 senaste åren.

Volatilitetsökning första varningstecken
Det tidigaste tecknet på att en ny nedgångsperiod kan vara på väg brukar vara volatiliteten. När den ökar från en relativt låg nivå bör man vara vaksam. Vi ligger just nu i en avtagande volatilitet och som vi kan se i diagrammet nedan får OMXS30 stigande V.A.P-poäng sedan några veckor tillbaka. Om värdet når över 80 tolkar vi det som en direkt köpsignal, och under 20 som en direkt blanksignal. Just nu ligger nivån runt 54, medan tex DAX noterar betydligt lägre poäng runt 29. Viss försiktighet är på sin plats än så länge med andra ord.INVESTERARDAGARNA 2016 - OBS!! Sista anmälningsdag fredag 160826!

7:e till 9:e oktober går Investerardagarna av stapeln på BlueHotel på Lidingö. Under tre dagar har du möjlighet att delta på intressanta föreläsningar, börsmingel och träffa fler börsintresserade i en trevlig miljö. Autostock är på plats tillsammans med Nordnet.
Missa inte tillfället:

 
Nyheter