Efterbörsen 

Lugnet före stormen? 
Senaste veckorna har vi fått se snabbt avtagande volatilitet hos nästan alla ledande index, vilket normalt också ses under stabila uppgångsfaser - något vi också haft sedan midsommar. Ingen vet heller i förväg hur länge en uppgångsfas kan hålla på, men ett första varningstecken på att något kan vara på gång att ändras brukar var ökande volatilitet. Vi jämställer det med ökad nervositet, och har historiskt visat sig vara ett mycket effektivt varningstecken. Veckan som gick bjöd på mycket låg volatilitet fram till fredagkvällen då USA-index bjöd på en plötslig nedgång på väl över 2%. Det behöver naturligtvis inte betyda något, men kan lika gärna vara en varningssignal om att uppgången vi sett är på väg att ta en paus. Den fortsatta utvecklingen framöver blir ytterst intressant att följa. Statistiskt brukar september vara en ganska osäker börsmånad så vi ska inte bli förvånade om vi får se en nedgång närmaste veckorna, innan en ny uppgång kan påbörjas. Börsen brukar som bekant vara en vintersport, där nästan all avkastning de senaste 30 åren ligger samlad mellan oktober och april.


Vi ser i diagrammet hur fredagens kursstapel verkligen sticker ut ur senaste månadens mycket lugna utveckling. Vi avvaktar med spänning nästa veckas fortsättning.
Under tiden roar vi oss med några intressanta setuper med V.A.P-indikator:

BETS som vi hade uppe som intressant köpcase för några veckor sedan har nu fått låga poäng från V.A.P-indikatorn.

Den svängde upp till 100 av 100 poäng i samband med det kraftiga nedstället i slutet av juni. V.A.P indikerade då köp på 69 kr och vi har nu fått en säljindikation på knappt 88 kr, en trevlig affär med +27% avkastning.

Klicka för större bild

KINV-B har legat på låga poäng sedan 22:a januari 2014 då V.A.P noterades under 20 och indikerade sälj på 259 kr för positionen som togs 25:e jan 2012 på 141 kr. Nu har åter poängindikatorn svängt upp till över 80, och vi har indikation om köp sedan 6:e september på ca 210 kr.

Notera att Volatility Average Points inte använder någon form av trendindikator, utan enbart tittar på volatiliteten från dag till dag och jämför med historiskt genomsnitt.

Klicka för större bild

Nasdaq 100 har haft en relativt stabil utveckling ända sedan finanskrisens dagar, och har mestadels noterat höga V.A.P-poäng. Några kortare perioder med låga poäng har det naturligtvis blivit, men ganska snart har indikatorn åter svängt upp över 80. 

Senast en säljindikation noterades var i april, men sedan början av juni har vi fått några nya värden över 80 och därmed en köpindikation.  

Klicka för större bild

Nytt enkelt hjälpmedel för att följa värdeutveckling hos minifutures
Vi passar på att upplysa om en ny standardkalkyl som kan hjälpa dig att följa värdeutvecklingen för minifuture-positioner i realtid. Alla som handlar minifutures vet att det kan vara svårt att snabbt se vad vinsten är i en viss position hos mäklarna. Det beror på att värdet uppdateras först vid ett avslut i marknaden. Lågt omsatta minifutures kan ibland se "oförändrade" ut i flera dagar och ibland veckor. I själva verket uppdateras köp- och säljkursen varje sekund, och detta kan vi använda för att beräkna värdeutvecklingen kontinuerligt.


 
Nyheter