Efterbörsen 

Utveckling i linje med historik 
Veckan har gått i stigande börstrend även om fredagen avslutades något ned, helt i linje med det historiska mönstret vi oftast ser den här tiden på året. Inget tyder heller på att index skulle börja avvika nämnvärt från färdplanen närmaste tiden, förutom det historiska fenomenet att merparten av större börsras inträffat i just oktober. Det kan alltså vara extra klokt att vara på sin vakt mot plötsliga och stora kursrörelser närmaste veckorna.

Historiskt har OMXS30 gått en dryg procent plus kommande vecka i genomsnitt, och drygt 4% plus kommande månad. På 6 månaders sikt är den genomsnittliga historiska uppgången hela 12% och 83% av de föregående 18 åren har bjudit på stigande kurs under perioden. Det är ganska stark statistik. I diagrammet nedan ser vi kommande 6 månaders historiska genomsnitt som tjock violett kurva.
Till det ska läggas den höga V.A.P-poängen OMXS30 noterar sedan ett par veckor tillbaka. Volatiliteten är på en tryggt låg nivå just nu, något som i princip endast har setts vid stabila uppgångar historiskt. Det första som brukar märkas på marknaden när något är "på gång" är ökad dag-dag-volatilitet. Det är V.A.P-indikatorns stora styrka, att kunna larma i god tid innan en stabil upptrend bryts.


Några intressanta V.A.P-kandidater just nu

NDA SEK noterar poäng över 90 i skrivande stund, och om vi tittar historiskt hur det gått om vi köpt aktien när den hamnar över 80 poäng och sålt när den noterar under 20 poäng får vi sammanlagt 5 affärer varav 4 gått med vinst.

Genomsnittsavkastningen per affär har varit +29,9% sedan 2003. 

Klicka för större bild

SKF B är en annan intressant kandidat just nu, som ligger på runt 80 i poäng.

Historiskt har det betytt 4 affärer varav 3 gått plus. Genomsnittsvinst per trade blev +9,5%.


Klicka för större bild 

DAX-index hade en köpindikation för ett par veckor sedan då V.A.P noterades över 80.

Kursen har börjat stiga efter det och om vi tittar historiskt vad det inneburit att köpa vid 80 och säljs vid 20 poäng hittar vi 5 affärer sedan 2003 med en genomsnittlig avkastning per trade på +20,5%.

Klicka för större bild
 
Nyheter