Efterbörsen 

Positiv period framför oss 
Börsen har fortsatt konsolidera under veckan som gått, volatiliteten har fortsatt falla och vi har ett gynnsamt historiskt säsongsmönster framför oss. Det talar för stigande börs. Därmed inte sagt att den inte kan fall, vi har ju presidentvalet i USA som en möjlig trigger för börsnedgång osv. Dessa faktorer kan vi omöjligt analysera. De faktorer vi däremot kan analysera är det historiska mönstret. 
OMXS30 brukar stiga med i genomsnitt +3,7% kommande månad, +5,4% kommande kvartal och hela +9,1% kommande 6 månader om vi tittar på de senaste 18 årens utveckling. Det som är verkligt intressant är att indexet stigit under resp period under flertalet av de 18 åren. Bästa period rent utfallsmässigt blir kommande månad som bjudit på stigande kurs för 15 av de 18 åren. Det får ses som en hyggligt bra statistik att använda som beslutsunderlag. 

Nästa intressanta tekniska analysindikator för tillfället är Volatility Average Points som visat höga poäng för OMXS30 sedan mitten av september. Det beror på den låga och fortfarande fallande volatiliteten. Historiskt har vi bara sett liknande låg volatilitet i samband med relativt stabila uppgångsfaser. Inte vid något tillfälle under senaste 30 åren har vi kunna konstatera någon större nedgång under låg volatilitet. 
De båda analyserna ger oss sammantaget en bild av stigande index, och goda odds för att det kan inträffa igen under höst- och vintermånaderna.Vi har roat oss med att filtrera fram ett par spännande aktiekandidater inför kommande två veckorna. Vi har använt Predictive Average och sökt på högsta antal stigande år historiskt kommande vecka. Vi ville såklart också ha en hög genomsnittlig vinst för perioden också, och följande aktier ser intressanta ut just nu:

TEL2-B har ofta seglat upp som en intressant kandidat vid olika tider på året. Så också den här veckan, där vi tittat historiskt och ser att aktien faktiskt stigit under 11 av de föregående 12 åren. Genomsnittsökningen har varit +5,6% kommande vecka. Däremot ser mönstret mindre attraktivt ut för resten av året, tex har aktien bara visat ökande kurs kommande kvartal under hälften av åren och genomssnitsökningen är blygsamma +1,5%.
Klicka för större bild 

ASSA-B
åkte på rejäl kurspress i samband med att kvartalsrapporten släpptes för någon vecka sedan. Historiskt har aktien dock visat stigande kurs kommande vecka samt kommande 2 veckor under inte mindre än 11 av de tidigare 12 åren. Genomsnittsökningen för nästa vecka har i snitt varit +3% och kommande 2 veckor +4,7%. Även på längre sikt ser aktien intressant ut med stadigt stigande kurs under hela vintern historiskt. Notera även V.A.P-poängen som varit upp över 80 nyligen men som fallit något efter rapporten.

Klicka för större bild

DAX-index
hamnade högt på listan i Kalkylforskaren eftersom indexet stigit kommande vecka under hela 16 av de föregående 18 åren. Genomsnittsökningen har varit +2% kommande vecka, men DAX har fortsatt stiga ganska jämnt även på längre sikt över vintermånaderna. 
Även DAX visar höga V.A.P-poäng pga minskande volatilitet senaste veckorna. Det ger extra signifikans till prognosen.
 
Klicka för större bild
 
Nyheter