Efterbörsen 

Börsen visar styrka
Vi räknade förra veckan med risk för viss rekyl inför månadseffekten, men det syntes inte mycket av någon sådan. Endast under måndagen kunde vi se viss svaghet, men därefter har index åter klättrat och visat relativt bra styrka istället. Förra veckan tittade vi lite på månadseffekten och kunde konstatera att det egentligen rör sig om två cykler/månad, och kunde peka ut datum där vändpunkterna sker statistiskt. Med det i minnet hade vi senaste köpdag den 11:e november och står alltså inför en säljdag mycket snart. Vi räknar med någon eller några ytterligare dagars uppgång innan index vänder ner tillfälligt igen. Vi bör väga dessa kortsiktiga och mer slumpartade fenomen mot den längre årscykeln, som visar mycket bra historisk genomsnittsutveckling kommande månader. OMXS30 har tex stigit med i genomsnitt +2,7% kommande två veckor och +4,7% kommande kvartal baserat på de föregående 18 åren. Det gör att vi inte ser någon egentlig anledning att överhuvudtaget sälja förrän framåt våren. Dessutom är volatiliteten på en attraktivt låg nivå.
I diagrammet nedan ser vi OMXS30 med sin volymprofil till höger (250 dagar). Kursen ligger i det övre gränslandet för profilen vilket indikerar att vi ligger i ett område där kursen har befunnit sig under mycket lite tid senaste året. En bit ner, runt 1400 har det däremot omsatts stora volymer, och området kan fungera som en "magnet" vid egentuella nedrekyler. Vi ser också en blå kurva i diagrammet, det är den genomsnittliga månadssvängningen för de senaste fem månaderna. 


Några intressanta aktier just nu
Vi fortsätter publicera en del "fynd" baserat på Predictive Average-kalkylen som snabbt och enkelt hjälper dig hitta intressanta statistiska fenomen. Det är åter byggsidan som står för de statistiskt starkaste aktierna just nu, men även fastighet och relaterade aktier. Vi har sökt på aktier med högst antal stigande år historiskt under resp period, och hittat bl a följande tre:

NCC B hade vi uppe som exempel förra veckan och följer upp med nya färska siffror. Räknat from idag har aktien stigit rejält kommande kvartal med i genomsnitt +22%. 
100% av föregående 12 år, alltså samtliga 12 år, har inneburit positiv kursutveckling under kvartalet. Det är en starkt och bra statistiskt beslutsunderlag. Dessutom har aktien visat attraktiv volatilitet senaste tiden även om V.A.P-poängen fallit senaste två veckorna. Vi ser dock ingen anledning att behålla aktien längre än 1 kvartal.

Klicka för större bild

WALL har ett mindre uttalat säsongsmönster historiskt, men visar ändå intressanta siffror kommande halvår med möjlig reservation för kommande två veckor som inte varit speciellt givande senaste 12 åren. Kommande månad, kvartal och halvår har dock aktien noterat stigande kurser under inte mindre än 11 av de 12 åren. Genomsnittsökningen för kommande 6 mån är hela +24%. V.A.P-poängen har relativt nyligen varit nere på klara säljnivåer, men har börjat stiga senaste tiden och om utvecklingen fortsätter bör volatiliteten kunna nå en bra nivå ungefär samtidigt som säsongsmönstret vänder upp på allvar om ca 2 veckor.
Klicka för större bild

NIBE har haft sin starkaste period på börsen under oktober- maj som så många andra aktier. Kommande två veckor har tex varit stigande samtliga föregående 12 år. Därefter kroknar mönstret något för att ta ny rejäl fart på 3 och 6 månaders sikt. Man skulle alltså kunna tänka sig att göra två affärer, en på kort sikt och därefter avvakta något för att gå in igen om ca 10 veckor och åka med på aktiens starkaste period. I genomsnitt står kursen en bra bit över 20% högre om 6 månader än idag. Enda smolket i bägare är klart fallande V.A.P-indikator vilket talar för viss nervositet i aktien, vi väljer att hålla lite extra koll på den framöver.
Klicka för större bild


Best Fest Reload - vassaste Best Fest någonsin med Gottodix!
Superbloggaren Jacob "Gottodix" Henriksson har slängt vargmasken från Nordnet Live och kommer under en mycket intressant föreläsning visa hur han läser marknadstriggers. Hur hanterar man saker som Brexit, Trump etc? 

Commerzbank och Autostock är också på plats och föreläser om bästa instrumenten för varje tillfälle samt statistiska övertag och tradingverktyg. Anmäl dig kostnadsfritt här >

 
Nyheter