Efterbörsen 

Odramatisk börsvecka 
Index har klättrat något under veckan som gått, ganska hyggligt i linje med förra helgens prognos även om det varit på gränsen till småtrist. Vi räknar inte heller med några dramatiska förändringar under kommande vecka. Två faktorer styr utvecklingen på kort sikt ur teknisk synvinkel, dels är månadssvängningen på väg att toppa ur någon gång mitten av nästa vecka, och dels ligger vi i en starkt cyklisk period. Dessa båda fenomen pekar åt olika håll och vi räknar kort sagt med att de kan ta ut varandra vilket borde medföra små kursrörelser. På ytterligare någon veckas sikt börjar istället årscykeln ta fart igen och allt annat än stigande börs skulle vara en avvikelse mot det normala förloppet den här tiden på året.
Senaste 18 åren har OMXS30 stigit under 72% av dessa, dvs 13 år, under perioderna kommande vecka och kommande halvår. Perioderna 2 veckor, 1 månad och 3 månader har varit stigande i 2/3 av senaste 18 åren. Det är inte supersäkert med andra ord, men tillräckligt för att handla på. Genomsnittsavkastningarna är +4,2% och +5,1% för kommande 3 mån resp 6 mån. 
Med tanke på att Dow Jones satt ny all time high i veckan har ändå Stockholmsbörsen utvecklats relativt svagt. 


Alternativ till index
Om man inte tycker genomsnittsavkastning på 5% kommande halvår är något att skriva hem om kan man ju alltid ägna sig åt stock picking istället, här går det ofta att hitta mer intressanta kandidater som har uppvisat både högre genomsnittsvinst och andel stigande år historiskt. Den här veckan har vi vaskat fram ett par nya kandidater med Kalkylforskaren i Autotrader och sökt på högsta andel stigande år på 1 månads sikt:

FABG har stigit samtliga föregående 12 år under kommande månad vilket gör aktien intressant även om genomsnittsökningen inte varit superhög, +8,5%. Även kommande kvartal har aktien stigit under 11 av de 12 åren, och genomsnittsökningen är då bättre med +13%.

På 6 månaders sikt är historiken sämre, och vi räknar med att aktien toppar ur runt mitten av mars. Varning dock för fallande V.A.P-indikator, volatiliteten har ökat senaste veckorna.

Klicka för större bild

LATO B hade vi uppe för en tid sedan och aktien har börjat stiga i linje med sitt säsongsmönster. Mer finns att hämta kommande månad som varit stigande för samtliga 12 föregående år och en genomsnittsvinst på +5,7%.

Även kommande kvartal har historiskt varit stigande, 11 av 12 år. Genomsnitt +15,7%.
LATO-B har bättre V.A.P-poäng än FABG.

Klicka för större bild


Black Friday-kampanj hela helgen!


Du får 500 kr i en rabattcheck som du kan använda till köp av valfria produkter från Autostock och våra partners med undantag av VPS-service från GleSys. Kampanjen gäller från fredag kl 00:00 till söndag kväll kl 23:59. 

Beställ valfri produkt så krediterar vi rabattchecken i efterhand. 
******* KAMPANJEN AVSLUTAD *******
 
Nyheter