Efterbörsen 

Rekyldags efter snabb uppgång
Dow Jones-index har noterat nytt All Time High hela 16 ggr sedan Trump vann valet i USA. Det är en fenomenal styrka vi ser i New York för närvarande. I Stockholm är börsklimatet inte lika entusiastiskt, men den gångna veckan har det ändå burit av uppåt rejält och fredagen stängde på högsta notering sedan december förra året. Vi skrev tex i förra veckans Efterbörs att OMX borde vara på väg mot 1500, och det motståndet krossades med besked. 

Likväl är OMXS30 kvar på samma nivå som vid sekelskiftet (!) och ändå hör vi många som pratar om övervärderad börs, 16 år efter IT-boomen. Rent tekniskt stämmer utvecklingen ganska hyggligt med prognoserna senaste tiden, vi har sett en uppgång i linje med den genomsnittliga utvecklingen så här dags på året. Vi räknar också med att det historiska mönstret kan fortsätta att återupprepas. 
I diagrammet nedan ser vi senaste årets OMXS30-graf och vi har årsgenomsnittet som gråstreckad kurva, samt Predictive Average-kurvan förskjuten 6 månader. Kommande halvårs historiska genomsnittsutveckling syns som rosa kurva till höger i chartet. I tabellen ovanför ser vi den genomsnittliga procentuella utvecklingen framöver, och en intressant iakttagelse är att kommande vecka har varit fallande de flesta av de senaste 18 åren som analysen bygger på.
Genomsnittsavkastningen är -1,3% kommande vecka och endast 27% av de senaste 18 åren har varit stigande under perioden. Vi räknar därför med att risken för en tillfällig nedrekyl är överhängande, men väljer i vanlig ordning att se den som ett köptillfälle eftersom primärtrenden nu är uppåt. Hur långt kan OMXS30 nå kommande kvartal? Perioden oktober - april brukar vara stark, men vi har redan sett en hel del uppgång senaste tiden och om vi tittar historiskt på perioden fram till mitten av mars ser vi i tabellen att genomsnittsuppgången har varit ca +2,5% och att stigande kurs har noterats för 61% av de senaste 18 åren. Det är ganska blygsamma siffror trots allt. Vi räknar alltså inte med något "rally", utan snarare än sansad uppgång under låg volatilitet. 
Skulle dock volatiliteten tillta hamnar hela vår analys i ett annat läge. Stigande volatilitet brukar vara första tecknat på att en upptrend är på väg att krokna. 
"Let the trend be your friend until it bends and ends" brukar vi ju säga, och det stämmer väldigt bra. Inte innan vi fått våra varningssignaler för nedgång kommer vi själva att gå ur indexpositionen.


I vanlig ordning tittar vi på några intressanta aktier just nu. Vi har använt Predictive Average-kalkylen i kombination med V.A.P-indikatorn för att hitta följande:

TELIA - aktien som staten skickligt "blåste" svenska folket med för snart två decennier sedan, har en annorlunda årscykel och brukar toppa ur under första halvan av januari på en kurs ca 1,8% högre än idag. Alltså ingen köpkandidat direkt,däremot en intressant blankningsaktie. Det anmärkningsvärda är att endast 16% av de senaste 12 åren har aktien stigit from nu till mitten av maj. Genomsnittstappet är -3,9% räknat från idag och blir alltså ännu mer om man skulle blanka aktien runt 10:e januari. 
Klicka för större bild

SAND - är tvärtom mot TELIA en mer intressant aktie att köpa närmaste tiden. Kommande vecka har fallit i 75% av de senaste 12 åren, men därefter har aktien oftast börjat stiga igen. Genomsnittet kommande kvartal är +6,6% och har varit stigande 9 av 12 år. Därefter har det inte funnits så mycket mer att hämta från aktien som toppar ut i mitten av april i genomsnitt.
Kommande veckan kan vi alltså hålla utkik efter en nedgång ( i genomsnitt -1,8%), och därefter är oddsen för ny uppgång hyggligt bra. V.A.P-poäng stigande sedan ett par veckor.

Klicka för större bild

PEAB-B har vi tittat på relativt nyligen och följer upp med ny statistik. Kommande två veckor är speciellt intressanta eftersom aktien noterat uppgång under samtliga senaste 12 år under perioden, med ett högt genomsnitt på +5,3%. Även kommande 3 månader har varit gynnsamma historiskt med stigande kurser 9 av 12 år, snitt +14,5%.
Därefter brukar inte aktien ge så mycket mer och kursen om 6 månader har i snitt varit samma som om 3 månader när vi tittar på de senaste 12 åren. V.A.P ligger på neutral nivå men har börjat stiga vilket är bra om vi planerar att köpa.

Klicka för större bild

 
Nyheter