Efterbörsen 


Årets sista Efterbörs 
Det är dags för lite välbehövlig julledighet, glögg och pepparkakor! I årets sista Efterbörs blickar vi tillbaka på börsåret som gått. Telefonsupporten öppnar igen 11:e januari, medan emailsupport fungerar som vanligt.

Vi passar på att önska alla våra kunder en riktigt God Jul med många kulor!

2016 blev till slut ett hyggligt börsår trots den extremt svaga inledningen. Första fem handelsdagarna tappade OMXS30 nästan 7%. Nedgången fortsatte och efter 28 handelsdagar stod index hela 14% lägre än sista handelsdagen 2015. Årets bottennotering inträffade dock senare, 27:e juli, dagen då resultatet av Brexit-omröstningen chockade världen och OMXS30 rasade med över 8%. Men, därefter har marknaden klättrat stadigt uppåt och har visat fin styrka under december. Gångna veckan har vi sett en del vinsthemtagningar, men det är inget vi oroar oss för i nuläget. Börsklimatet är alltjämt positivt med månadsstängingar över årsmedelvärde sedan augusti i år, ungefär samtidigt då genomsnittliga årscykeln svängde uppåt. En annan viktig faktor som inträffade samtidigt är volatilitetsindikatorn V.A.P som noterade poäng över 80 för första gången sedan sensommaren 2014. Vi har alltså följande tre delar för att få en komplett Long-signal:

 Månadsstängning över 12-månaders medelvärde
 
säkerställer att trenden är uppåt
 V.A.P-indikator senaste larm över 80
 säkerställer att volatiliteten är på en attraktiv nivå (poäng under 20 är dåligt)
 Predictive Average positivt närmaste tiden
 ökar sannolikheten för utveckling i rätt riktning baserat på historiska mönstret

Dessa tre pusselbitar talar för stigande börs sedan september i år, och inträffade nästan exakt samtidigt trots att analysmetoderna skiljer sig väldigt mycket från varandra. Det är en stark signal som är svår att "prata bort". Och börsen har ju mycket riktigt stigit sedan dess. I diagrammet nedan visas de tre olika analysdelarna och hur de signalerat köp nästan samtidigt:


Vad tror vi om fortsättningen då?
I princip skulle vi dra öronen åt oss om någon av dessa tre indikatorer började signalera nedgång. Det räcker för att bli skeptisk till fortsatt uppgång. Inget tyder på det i nuläget däremot, och så länge alla tre fortsatt pekar på uppgång håller vi fast grundpositionen i index. Det är svårt att gissa vilken av de tre indikatorerna som blir först ut med en varningssignal, det skulle kunna bli volatiliteten om något drastiskt händer i marknaden. Alternativt, om inget oväntat inträffar kommer årscykeln att vända ner under andra halvan av april, men vi avvaktar ändå den faktiska indexutvecklingen i det läget innan eventuell säljsignal. 
Om volatiliteten fortfarande är låg framåt våren kan det ändå vara värt att ligga kvar i index över sommaren. 

Den tredje pusselbiten, månadsstängning i förhållande till årsmedelvärde, ligger tydligt i upptrend för tillfället. Fallhöjden är ca 8% ner till den kritiska gränsen, vilket inte är supermycket utan nästan exakt i linje med genomsnittet för de senaste stabila uppgångsfaserna. Skulle vi få en markant rally-situation där kursen ligger rejält mycket över årsmedelvärdet kan det i sig vara anledning att vara försiktig eftersom en större rekyl då ligger i korten. Men där är vi ju inte nu, och ser ingen anledning till oro.

Fundamental vs teknisk analys 
Vi gillar ju som bekant att sticka ut hakan ibland, och efter det här börsåret tycker vi nog att det kan vara på sin plats igen. Många analytiker har genom åren sågat allt vad teknisk analys heter. Samma analytiker har listat ett antal anledningar till varför börsen borde falla. Det har varit allt från Trump´s oväntade valseger, Brexit, italiensk bankkris, Grekland och inte minst flyktingkatastroferna och terrorhotet runt om i världen. Det har gått stick i stäv med många tekniska analytikers prognos om stigande börs. De som följt Efterbörsen vet att vi tittat nära på just volatilitet och månadsstängningar senaste året. Precis som nämns ovan har vår tekniska prognos varit stigande börs baserat på dessa, vilket vi också ser. För vår del betyder det att en bra utförd teknisk analys fungerar bättre än en fundamental analys. 


Missa inte julkampanjen!
Alla som tecknar ny produkt via PayPal senast Julafton får 500 kronor krediterat i efterhand. Passa tex på att uppgradera till Autotrader Pro så är mellandagarna räddade.

OBS! Gäller ej pågående abonnemang och ej VPS-tjänster.

 

 
Nyheter