Efterbörsen 

Enjoy the ride  
Inte mycket har hänt sedan förra veckans Efterbörs, i princip inget alls mer än viss uppgång hos index - ungefär som förväntat. Volatiliteten är fortsatt låg och vi ser inget i nuläget som tyder på att riktningen är på väg att ändras i det korta perspektivet. Däremot ser vi en tydlig statistisk toppformation framåt slutet av april. Efter den räknar vi med att historien upprepar sig och vi bör kunna få se en mer volatil börs, och kanske viss kurspress nedåt.

I diagrammet nedan ser vi längst ner Volatility Average Points-indikatorn som noterar fortsatt höga poäng, på eller strax under 80-nivån som vi använder som gräns för köpindikation. Innan den faller nedåt ser vi ingen anledning till oro för kursfall, även om det inte kan uteslutas såklart. Det är intressant att börsen visar ett sådant lugn trots den oroliga värld vi lever i just nu, med en nytillkommen politiker-rookie (som löper en uppenbar risk att bli officiellt idiotförklarad pcj avsatt) som styr världens största supermakt, ständiga terrordåd och ökade politiska spänningar mellan resten av de större nationerna. Det bevisar att det enda marknaden oroar sig för är en uppenbar risk att förlora pengar. Allt annat kan man vänja sig vid. Vi är inte där ännu, men skulle något mer radikalt hända kan självklart allt ändras på ett ögonblick. Slutsats: Enjoy the ride - så länge det varar.


Några intressanta aktier just nu
Vi följer upp ett par tidigare analyser för att se hur det faktiskt gick. I Efterbörsen den 9:e december skrev vi bl a om TELIA och SAND:

TELIA fick en prognostiserad blankningssignal runt den 10:e januari i vår analys från 9:e december. Målkursen var runt 5% lägre fram till mitten av maj då aktien i genomsnitt bottnar. Det gick bra och kursen toppade bara två dagar tidigare än analysen. Därefter har den fallit nära 6% till idag, och enligt samma analys borde det finnas mer att hämta på nedsidan fram till mitten av maj. TELIA är dessutom en enkel aktie att "blanka" utan blankningsavtal genom att köpa en lämplig Minishrt som även fungerar i Investeringssparkonto.
Klicka för större bild

SAND hade vi också uppe den 9:e december, men då som potentiell köpkandidat. Kursen brukar falla veckan efter 9:e dec, och var åtminstone ner och vände strax under för att därefter vända upp igen. Målkursen var ca 6% högre inom ett kvartal från köpdagen, och i skrivande stund har kursen stigit 5,7% om vi köpte 19:e dec. Samma analys skvallrar om utrymme för mer uppgång fram till mitten av april då SAND oftast toppar ut.
Klicka för större bild
 
Nyheter