Efterbörsen 

Toppen närmar sig
Vi är tillbaka efter sportlovsuppehållet med en uppföljning av börsutvecklingen, och konstaterar snabbt att i läget i princip är detsamma som för två veckor sedan. Visserligen fick vi en mindre korrektion nedåt, något som kunde förväntas efter det kortsiktigt överköpta läget vi skrev om i förra numret. Börsen visar åter hygglig styrka och stiger i linje med de tidigare prognoserna. Det psykologiska motståndet vid 1600 för OMXS30 kvarstår dock och kan bli svårt att ta sig förbi i det korta perspektivet. Trenden är uppåt, så förutsättningarna finns naturligtvis att vi ändå får se högre indexnivåer relativt snart. Årsmönstret är starkt några veckor till, i diagrammet nedan syns den historiska genomsnittsutvecklingen kommande kvartal som rosa kurva. Ungefär mitt i perioden ser vi hur kurvan toppar, vilket betyder ca 35 börsdagar från idag. Någonstans i mitten av april bör det alltså kunna bildas en topp där vi skulle kunna få ett utmärkt läge att skala ner positioner osv. Den försiktige lägger sig "i träda" över sommaren, medan den mer riskvillige troligtvis kan få hyfsat bra utveckling genom att ligga kvar med tanke på den låga volatiliteten. Men mycket kan hända på 6 veckor - om volatiliteten börjar öka ändras hela vårt scenario direkt. 

Ökande volatilitet har historiskt oftast betytt kommande nedgång och nervositet. I det läget kommer vi själva att kliva av marknaden i väntan på tydligare trend. Enklaste sättet att följa volatiliteten är via V.A.P-indikatorn som direkt översätter volatilitetens beteenden till en poäng mellan 0-100 där höga poäng indikerar bra läge att äga instrumentet. 


Vi har precis sammanställt månadsresultaten för februari för våra helautomatiska handelsstrategier. Några intressanta iakttagelser:

Fusion MultiStrategy
Sedan volatiliteten sjönk i vintras har Fusion gått över till sin lugnare "mode" där endast Legato-signaler används och Coda-delen är bortkopplad. Detta eftersom Coda är en betydligt effektivare algoritm i lite stökigare marknad men däremot kan prestera lägre i en lugn buy-and-hold-marknad. Fusion tog sin senaste position 9:e januari stängde den först igår fredag med härliga +4,5% exkl hävstång. Nu avvaktar Fusion nästa läge att kliva in igen.

Coda OMX
Trots den låga volatiliteten senaste tiden, vilket inte är Codas mest gynnsamma marknad, blev resultatet för februari  +3,16% exl hävstång efter några trevliga trades. Läs mer om Coda >

Succé-roboten Raptor Supermarket som lanserades nyligen har fortsatt leverera och noterar +4,89% för februari, men det inkluderar hävstång på 2 ggr. Anledningen att vi redovisar just Raptor inkl hävstång är att strategin gör många småaffärer och samtidigt uppvisar en lägre drawdown historiskt, vilket tillåter högre hävstång och samtidigt är en nödvändighet för att prestanda ska bli bra. För att kunna hantera minifutures med högre hävstång på ett smidigt sätt har vi vidareutvecklat verktyget ETP Link som Raptor använder. Nu finns funktionalitet för att ETP Link själv ska kunna välja bland "incheckade" minifutures och hitta den som ligger närmast önskat pris, vilket direkt motsvarar hävstången. Därmed minskas risken att man hamnar alltför nära stoplossnivån hos minifuturen, och även risken att alltför stor del av marknadspositionen betalas med "egna" pengar. Finessen med att använda hög hävstång hos en minifuture är just att mindre eget kapital behöver användas, och därmed minskar man den egna risken räknat i kronor. Läs mer om Raptor >

Vår definition på risk är: Risk =  det man kan förlora

Andra fördelar med senaste versionen av ETP Link är att minifutures som blir "slutsålda" automatiskt sorteras bort som kandidater, och närmaste minifuture som fortfarande är i marknaden väljs istället. Därmed kan man minska sitt eget arbete och behöver egentligen bara fylla på med nya minifutures då och då så finns det alltid en lämplig kandidat även om priset på underliggande tillgång rör sig upp eller ner.
OBS! Senaste ETP Link kräver Autotrader-version 3.0.0.12 eller senare för att fungera.


 
Nyheter