Efterbörsen 

Veckan bjöd på ett nedställ, och som vi skrivit i de senaste utgåvorna av Efterbörsen betraktar vi alla nedställ i den här marknaden som köptillfällen. Så även denna gång, och lågpunkten i torsdags kan visa sig vara ett perfekt köpläge på kort sikt. Månadscykeln brukar toppa runt den 27:e-28:e numera, och därför kan glädjen bli kortvarig med ett säljtillfälle redan på måndag eller tisdag. Vi räknar därför inte med att 1600-nivån kommer knäckas den här månaden. En mer sannolik utveckling är att ett nytt försök inleds i april efter att månadscykeln bottnat ut runt den 3:e eller 4:e, även om det naturligtvis inte kan uteslutas att marknaden tar sig förbi motståndet med buller och bång. Vi är trots allt i en stark period av börsåret.


Vi närmar oss en intressant period på året då många aktier historiskt bytt riktning och toppat ur från sina årscykliska uppgångar. Nedan har vi hittat ett par intressanta "case" som kan vara värda att titta närmare på. 

BOL har historiskt toppat ur om ca 1 månad för att därefter falla relativt kraftigt fram till sommaren. Vi har en genomsnittlig ökning på +7,6% kommande två veckor där kursen stigit under inte indre än 91% av de föregående 12 åren. Kommande månad är genomsnittsökningen +8,3% och 75% stigande år. Men, det intressanta kommer därefter - 3 månader från idag står kursen i genomsnitt på samma nivå som nu. Dvs, efter toppen har aktien oftast fallit rejält, endast 33% av de 12 åren har inneburit stigande kurs from idag och 3 månader framåt. Det gör BOL till både en intressant köpkandidat på 2-4 veckors horisont, och därefter en intressant blankningskandidat fram till sommaren. Kursnedgången kan inte förklaras av enbart utdelningen som endast är i storleksordningen 2-3%.


   Klicka för större bild
NCC B har vi haft uppe tidigare som en intressant köpkandidat. Den här gången är det precis tvärtom, NCC är en av de mest cykliska aktierna på hela Stockholmsbörsen och om bara 2 veckor kommer vi till den statistiska toppen om vi tittar senaste 12 åren. Fram till dess har aktien i genomsnitt stigit ytterligare +2,2%, men faller därefter relativt kraftigt. Ordinarie utdelning sker i oktober så den kan inte förklara det statistiskt starka fallet under våren. Endast för 8% av de föregående 12 åren har aktien stigit from nu fram till slutet av april. Genomsnittstappet from nu fram till slutet av juni är hela -8,5%.


   Klicka för större bild

AZN ligger tvärtemot många andra aktier precis i början av sin starka period på börsåret. Senaste 12 åren har aktien i genomsnitt stigit ca +11% kommande 6 månader, och detta utan några större nedgångar under tiden. Kommande månad är avkastningen fortfarande bra med +4,2% i snitt och 2/3 stigande år av de föregående 12.
   Klicka för större bild
 
Nyheter