Efterbörsen 

Rekord på börsen
14 stigande dagar i följd - ett rekord som nog blir svårt att slå närmaste tiden. Något liknande har inte inträffat sedan OMX-index bildades 1986. Ett annat något mer "luddigt" rekord är den mycket låga volatiliteten vi ser just nu. Så långt bakåt vi kan se, ca 30 år, har volatiliteten ( mätt som genomsnittliga förändringen mellan dagsstängningskurser ) aldrig varit lägre än nu. Närmaste tillfället var i februari 2006 då vi noterade en nivå i närheten av dagens, men i princip kan vi konstatera stadigt fallande volatilitet från jul förra året fram till nu.
Dessutom, den gången följde en snabbt ökande kortsiktig volatilitet vilket ledde till en tillfällig säljsignal för index. Kommer samma sak att ske den här gången?

Det är naturligtvis för lite statistiskt underlag för att kunna dra några säkra slutsatser, men en rimlig gissning är ändå att volatiliteten förr eller senare kommer vända upp igen, med skakigare börs som följd.
Bilden till vänster visar den volatiliteten i ett stort perspektiv, från 1988 till nu, medan bilden till höger visar ett inzoomat avsnitt runt sommaren 2006 då vollan bottnade ur senaste på riktigt låga nivåer. Befinner vi oss i en liknande situation nu?
    
Det återstår att se hur börsen kommer utvecklas kommande månader, men en titt på våra vanliga indikatorer Predictive Average och V.A.P visar på fortsatt stabil utveckling, även om någon form av rekyl nästan är oundviklig efter rekordsviten på 14-dagars stigande index. Rekylen behöver kanske inte bli så stor med tanke på den låga nervositeten i marknaden just nu. Årscykeln pekar stadigt uppåt kommande 6 månader. I bilden nedan syns genomsnittliga årscykeln som gråstreckad kurva, medan den rosa kurvan visar samma kurva förskjuten 6 månader in i framtiden. Till höger syns därmed kommande 6 månaders historiska genomsnittsutveckling. I tabellen ser vi inringade värden för genomsnittsavkastning kommande kvartal samt halvår, +5,6% och +10,3% resp. Hela 77% resp 83% av de föregående 18 åren visade positiv utveckling under dessa båda perioder, så sannolikheten att vi får se stigande börs kommande halvår måste ändå tolkas som hög. 
Nyheter
2021-04-02
I nästa NAS Access Live 22:a april kl 18:15 går vi igenom nya uppdateringen av Portfolio Mixer, in...
2020-12-01
Måndag 7:e dec kl 18:15 körde vi ett öppet webinar med detaljerna kring tävlingen som går ut på a...
2020-12-04
Börsuppgången har kroknat något senaste två veckorna, och vi räknar med att det kommer fortsätta var...
2020-11-30
Oslo Börs har gjort uppdateringar som innebär att aktier fått nya identifiers. För att det ska fo...
2020-11-23
Ikväll måndag 23:e nov kl 18:15 körde vi ett öppet info-webinar inför intensivkursen som är planerad...
2020-10-20
Vi lanserar en ny gratisstrategi för aktiehandel Conquest är en ny robot som handlar aktier...
2020-04-08
Torsdagen 16:e april körde vi ett öppet webinar för alla som vill lära sig mer om hur minifutures oc...
2019-12-02
Vi har uppdaterat Pluto-strategierna med klimatfilter enligt den tidigare välkända årscykeleffekten....