Efterbörsen 

Superlågvolatil börs
Veckan som gick bjöd inte på några som helst överraskningar, och OMXS30 rörde sig inom ett smalt område på endast 1%. De senaste 9 börsdagarna har rört sig inom bara 1,1%. Samtidigt stiger V.A.P-indikatorn snabbt och poängen för index närmar sig 80 vilket vi ofta använder som gräns för att gå Long (om ingen position redan finns). Vi räknar inte med några stora förändringar framöver heller, årscykeln har historiskt bjudit på stigande kurser kommande halvår, möjligen med undantag för de kommande två veckorna som de senaste 18 åren gått nära oförändrat. Men i slutet av oktober brukar index ta fart uppåt igen. Tex är genomsnittsavkastningen kommande 30 dagar +2,9% och 72% av de föregående 18 åren har varit stigande samma period. Kommande kvartal ser siffrorna ännu bättre ut med +5,9% genomsnittsavkastning, där 77 % av åren varit stigande samma period.

Det ger oss bra statistiskt underlag för att fortsätta ligga kvar i marknaden utan ändringar. De flesta av de automatiska strategierna har historiskt fungerat bra under dessa marknadsförhållanden.

I diagrammet nedan ser vi hur den rosa kurvan (som indikerar kommande halvårs historiska genomsnittsutveckling) tyder på en relativt jämn utveckling framöver. Oddsen ser väldigt bra ut för att få se en liknande utveckling även i år, men vi håller noga koll på volatiliteten som är så pass låg att det saknas statistiskt underlag för vad det har inneburit historiskt. Det närmaste vi kommer är sommaren 2006 där vi såg en liknande situation. Den gången steg volatiliteten snabbt från den låga nivån och medförde en mindre nedrekyl på börsen som visserligen snabbt återhämtade sig innan finanskrisen briserade. Volatiliteten är nyckeln just nu som vi tolkar marknaden, och när något förr eller senare ändras tror vi att det kommer synas först i just volatiliteten.

Den här veckan bjuder kanske inte på den mest informativa analysen vi gjort, men just nu finns inte så mycket nytt att rapportera i marknadsutveckling enligt våra indikatorer. Vi har en stabil Bull-marknad tills motsatsen bevisas.

Vi har fått frågor på var man kan läsa tidigare nummer av Efterbörsen, och alla publicerade datum sedan början av 2016 finns samlade i Arkivet >


Commerzbank emitterar minifutures för VIX
En underliggande tillgång som ligger mycket nära till hands med avseende på vår volatilitetsbaserade analys ovan är VIX. Det finns endast begränsat med lätttillgängliga instrument för att handla VIX, men i veckan har Commerzbank i samarbete med oss emitterat minifutures för VIX. Dessa finns tillgängliga i Autotrader via Hjälp > Commerzbank > Minifutures Classic

VIX kan vara ett intressant index att ta position i när vi börjar se ökad nervositet i marknaden. Just nu ligger VIX på historiskt låga nivåer, vilket rimmar väldigt bra med vår analys ovan. SP500 som VIX delvis baseras på uppför sig just nu på liknande sätt som OMXS30, med låg nervositet. Det kommer inte att vara för evigt, förr eller senare kommer vi få se ny oro i marknaden med ofta snabbt stigande VIX som följd.


 
Nyheter