Efterbörsen 

Mellandagsrea på börsen
I årets sista Efterbörsen noterar vi svag utveckling för just OMXS30 och Stockholmsbörsen jämfört med andra större index. Vad det beror på kan man ju spekulera i, men OMXS30 har gått påtagligt svagare under senaste månaderna. Det är en oväntad utveckling enligt vår analys, som konsekvent signalerat förutsättningar för stigande index. Det har helt enkelt inte stämt den senaste tiden. 
Det som är allvarligt i nuläget är att december stängde under 12-månaders medelvärde. Vi tolkar det som en säljsignal. Som vi skrev i förra Efterbörsen har det historiskt också inneburit fortsatt fallande kurser under våren de gånger det skett tidigare. Av de 7 senaste tillfällena december stängt under årsmedelvärdet har index stått lägre i april 6 av gångerna. 

I det korta perspektivet kan vi naturligtvis inte heller utesluta att det bara är en ovanligt saftig mellandagsrea vi sett senaste veckan, många kan ju ha valt att gå ur index innan årsskiftet av olika orsaker. Januari brukar bjuda på stigande kurser, men inte förrän under andra halvan. I diagrammet nedan kan vi se hur årsmedelvärdet fortfarande var stigande vid månadsskiftet nov/dec, och det återstår nu att se var den nya nivån hamnar när börsen öppnar igen nästa vecka. Vi ser också volymprofilen till höger där det tydligt framgår vilken speciell nivå 1590-1600 utgör. Den låga volymen i det området har också gjort att index tvingats utanför flera gånger senaste tiden, dvs köpare och säljare kommer helt enkelt inte överens lika ofta inom det bandet, därav den spretiga utvecklingen senaste veckorna för OMXS30 vars volatilitet nu faktiskt börjat öka igen.

Volatiliteten syns nederst i diagrammet tillsammans med VAP-indikatorn. Poängen har nu lämnat nivåerna under 80 och vi har därmed indikation på mer trading-orienterad börs. Vi räknar alltså med fortsatt sidledes till svagt negativ utveckling närmaste veckorna. 
Vi kommer följa utvecklingen noga efter årsskiftet och troligen öppna en hedge-position för att skydda kontona mot större nedgångar. 


Viktigt inför årsskiftet
Regelverket Mifid 2 träder i kraft 3:e januari och innebär en rad förändringar för de flesta som handlar på börsen. Framför allt är det viktigt att hålla koll på vilka olika instrumenttyper som handlas och vad dessa kräver för godkända kunskapstest för att handel ska kunna fortsätta. Vi rekommenderar starkt att man som kund hos oss och Nordnet loggar in på  Nordnets webbplats, väljer den nya versionen och klickar på Profil. Där ser man enklast vilka avtal som är aktiva och inaktiva och kan göra nödvändiga kunskapstester för att kunna fortsätta handla efter 3:e januari.

 
Nyheter