Efterbörsen 

Positivt årsmönster framöver
Vi har sett en trendlös börs senaste veckan. Det är i linje med de vanliga årsmönstret. Kommande vecka har däremot historiskt visat bättre styrka och levererat stigande kurs för 72% av de senaste 18 åren med i snitt +0,42%. Generellt närmar vi oss nu en stark period på börsåret. Det ser ut som att månadsstängningen i december under årsmedelvärdet kan vara falskt larm. Det vore bra, då kan vi åter konstatera att vi har en bull-market enligt våra indikatorer.

Volatiliteten har ökat senaste veckorna enligt V.A.P-indikatorn som ger lägre poäng. Det återstår att se om det är bestående eller bara en tillfällig dip i stabiliteten. Vi håller noga koll på just vollan, som är helt avgörande för den fortsatta utvecklingen. 

Börsen räknar med en snabb lösning på amerikanska budgettaket
I natt klappade förhandlingarna samman angående en höjning av maxgränsen för det amerikanska statsskuldstaket. Det gör att stora delar av den federala verksamt heten stängs ned. Vår bedömning är att  börserna kommer ta det hela med ro - det här är inget nytt utan har hänt flera gånger tidigare. Det som däremot skulle kunna påverka marknaden är om det drar ut på tiden att få till en lösning. Men där är vi inte ännu.


Vi tar även en titt på DAX-index då just Stockholm har varit den svagaste börsen en längre tid. Nedan ser vi samma setup som vi har använt för OMXS30 ovan. Den uppenbara skillnaden är att nedgången för DAX varit betydligt mindre och indexet ligger väldigt nära ny All Time High. Årsmönstret är liknande framöver och här har hela 77% av de senaste 18 åren inneburit stigande kurs kommande vecka, samt även kommande kvartal. Vi ser absolut ingen anledning att mönstret inte skulle kunna upprepas även i år. Volatiliteten har ökat även för DAX, men det behöver inte betyda att vi inte får en uppgång framöver. Det man ska hålla extra koll på är om V.A.P-indikatorn faller ner under 20-30. Vid så låga poäng har utvecklingen historiskt oftast varit klart negativ strax efteråt. Notera också hur bra indexutvecklingen senaste året har korrelerat med den genomsnittliga årssvängningen i gråstreckad kurva.Nordnet Live 15:e februari
Förberedelserna inför årets Nordnet Live på Stockholm Waterfront pågår för fullt, vi hoppas vi får se så många som möjligt av er på plats den 15:e februari!


 
Nyheter