Efterbörsen 

Utförsåkning på börsen 
Veckan som gick bjöd på ett mini-störtlopp i spåren av några sura kvartalsrapporter. Det är alltid svårare att prognostisera tekniskt just under de största rapportsläppen som naturligtvis präglar utvecklingen i större grad än de underliggande psykologiska mekanismerna som vanligtvis styr börskurserna. Men vi kan ändå se vissa intressanta saker, tex att index åter var nere och testade volymstödet runt 1595-1605 och att vi i alla fall ser en tendens till reject från den nivån. Det vore positiv om OMXS30 kan distansiera sig mer distinkt från den här nivån inom kort. Ett brott nedåt genom 1595 skulle dessutom lätt kunna innebära att även januari stänger under årsmedelvärdet - en tydlig säljsignal i vår analys (ej utritat i diagrammet nedan).

På uppsidan hittar vi volymmotstånd vid 1655. På vägen dit har vi två volymtoppar som agerar "magneter" och drar kursen mot sig, den första vid 1625 och nästa vid 1645. Vi räknar med att kunna få se OMXS30 vid någon eller båda av dessa nivåer mycket snart såvida inte stödet runt 1600 brister. V.A.P-indikatorn faller fortsatt vilket betyder att nervositeten i marknaden fortsätter öka. Det är inte något bra tecken, men å andra sidan inte alarmerande förrän V.A.P hamnat under 20 som är vårt gränsvärde. Värden mellan 20-80 tolkar vi som "trading-börs" - dvs man gör statistiskt rätt i att ta hem vinster relativt snabbt och inte försöka rida trender. 

Årsmönstret är annars positivt i ytterligare ett kvartal. Genomsnittsuppgången fram till slutet av april har historiskt varit ca +4,9% och har fungerat för inte mindre än 88% av de föregående 18 åren. Oddsen är därmed ganska goda för uppgång trots allt, men vi vill absolut se en månadsstängning över årsmedelvärdet.


När OMXS30 visar V.A.P-värden mellan 20-80 och vi har en trading-börs kan tex stockpicking vara en effektiv metod att få bra resultat. Ett enkelt sätt att hitta kandidater är via Kalkylforskaren i Autotrader, välj tex kalkylen "Går bättre än OMXSPI". Nedan syns en körning på OMXS30-aktierna. Vi letar efter aktier som uppvisar en stabil trend uppåt i flera tidsperspektiv där index överträffats. Tex, börja med att sortera för högsta överavkastning i kolumnen "3 months". Titta därefter i övriga kolumner om aktien gått bättre än OMXSPI. Samtidigt vill vi gärna ha en liten dipp i slutet av perioden för att få ett bra köpläge rent tekniskt, dvs kolumnerna "1 week" och "2 weeks" får gärna vara negativa. Att komma in på en rekyl kan vara värt lika mycket eller mer än årsutdelningen på aktien. 


 
Nyheter