Efterbörsen 

Bear-trenden biter sig fast
I förra veckans Efterbörs noterade vi att OMXS30 hade nått vår första målkurs vid 1580 som är en "magnet"-nivå i volymprofilen i diagrammet nedan. Dessutom hade index blivit kortsiktigt överköpt med ett RSI2 på över 90. Detta i kombination med att månadseffekten närmade sig sitt slut gjorde att vi tolkade sannolikheten som högre att index kunde vända ner än att det skulle fortsätta upp.
Senaste veckan har bjudit på nedgång, det har neutraliserat det överköpta läget. OMXS30 närmar sig nu en rad stödområden i volymprofilen som kan få betydelse framöver om nedgången fortsätter. Säsongsmönstret är svagt uppåt fram till slutet av april så tiden börjar rinna ut för OMXS30 att prestera någon större vinst innan den statistiskt svaga delen av börsåret tar vid fram till september. Från början av maj fram till september brukar index falla eller i bästa fall gå sidledes. 

Det är också intressant att se att även DAX-index nu fått sin första månadsstängning under årsmedelvärdet. Bear-marknaden ser alltså ut att sprida sig vidare utanför Sverige. Däremot är det fortfarande en bit ned till årsmedelvärdet för de amerikanska indexen som fortfarande uppvisar en klar bull-trend även om volatiliteten nu börjat öka även i USA. V.A.P-indikatorn visar direkt blanksignal för SP500, och har varit nere på vår bear-gräns 20 för Dow Jones, och tangerar gränsen även för Nasdaq CMP. Det är en tidig varning att den långa bull-trenden kan vara nära slutet även i USA. Vid finanskrisen tippade V.A.P under 20 redan i april 2007 - alltså i god tid innan något syntes i den generella trenden. Det är alltid en varningssignal när volatiliteten plötsligt börjar öka efter en längre tids lugn marknad. 


Till höger ser vi hur SP500 fått snabbt fallande V.A.P-poäng pga ökad volatilitet - en tydligt signal om att något är på gång att ske i marknaden. Historiskt har det oftast inneburit fallande kurser längre fram.
Månadsstängningarna ligger fortfarande på ovansidan av årsmedelvärdet så rent tekniskt har vi definitionen för bull-trend uppfylld.
Här ser vi hur V.A.P-indikatorn slog om till rött (under 20) i god tid innan trenden började vika nedåt för Nasdaq Cmp i samband med finanskrisen 2007. 
Det skedde långt innan index noterade sin första månadsstängning under årsmedelvärdet - i princip kan vi mycket väl se en identisk situation nu.

Disclaimer
Innehållet i Efterbörsen är ej avsett att användas som underlag för handel. Autostock AB tar inget ansvar för analysernas träffsäkerhet utan innehållet är skrivet i underhållningssyfte.  

 
Nyheter