Efterbörsen

Index visar svaghet
Rekylen uppåt har knappt börjat förrän nya svaghetstecken börjar dyka upp. Senaste veckan har OMXS30 tappat mark. Risken för en månadsstängning under årsmedelvärdet ökar för varje dag vi inte ser en uppgång. Dubbla månadsstängningar under årsmedel är en ganska stark nedgångssignal historiskt. 

I det kortare perspektivet ser vi volymprofilens motstånd runt 1560 och 1595, vi räknar med att kunna se ett test av åtminstone någon av dessa nivåer kommande veckorna. Månadscykeln talar för att det bör vända upp direkt i nästa vecka. Kurvan längst ned i diagrammet nedan visar sannolikheten för högre kurs 10 dagar senare enligt de senaste 4 årens månadssvängning. Vitsen är alltså att kurvan är självadapterande och "hittar" månadscykeln själv, även om den flyttat på sig senaste åren. Just nu ligger högsta sannolikhet för högre kurs 10 dagar senare runt den 6:e i månaden för OMXS30. Det passerades i veckan och chansen är inte mindre än 80%. Vi bör alltså få se en uppgång kommande vecka rent statistiskt. 
Det som fortfarande talar för att styrkan ändå är begränsad är V.A.P-indikatorn som tydligt visar fallande tendens till följd av ökande dag-till-dag-volatilitet. Det har historiskt i princip alltid inneburit nedåtgående börs i lite större perspektiv. Vi är alltså inte alltför positivt inställda till OMXS30 just nu. Ett brott upp genom 1595 skulle däremot snabbt förändra saker och ting, men innan vi ser det måste vi tyvärr konstatera att risken för nedgång är större än chansen till uppgång.

Vi kan också ta en snabbtitt historiskt vad som brukar ske när vi får två efterföljande månadsstängningar under årsmedelvärdet.


Historiskt utfall vid två efterföljande månadsstängningar under årsmedel
Vi har simulerat utfallet om vi blankar OMXS30 vid två efterföljande månadsstängningar under årsmedel, och stänger blankningen vid första månadsstängning ovanför årsmedel. Sedan 1990 har detta resulterat i 9 affärer (inga köpta positioner alltså). Av dessa har 7 st slutat med förlust. Det tyder på att det ändå inte är så stor risk för en ordentlig nedgång trots dubbla månadssstängningar under årsmedel. Det är goda nyheter för alla som hoppas på fortsatt uppgång för börsen. 

CycleMonth-indikatorn även som kalkyl
Sannolikhetskurvan ovan finns även tillgänglig i Kalkylforskaren. Det blir ett kraftfullt verktyg att snabbt hitta de aktier som visar högsta sannolikhet för uppgång närmaste dagarna enligt sin månadscykel. 

För Autotrader Pro-användare som vill lägga upp kurvan som snabbknapp
Scriptkoden för kurvan visas till vänster, och till höger en screenshot på inställningarna i Inställningar > Egen toolbar med fasta scriptmetoder

(se till så radbrytningarna blir korrekta när scriptet kopieras in i Autotrader)

$par1:=10
dag_må=eqv(int(div(dayofmonth(),1)),
const(int(div(dayofmonth(),1))))

hits=sum(dag_må,1000)
vinst=sum(and(aref(dag_må,$par1),gt(c,aref(c,$par1))),
1000)
hitrate=mult(div(vinst,hits),100)
draw(50,2,rsew1)
mult(1,hitrate)


Klicka för större bild  


Nya indexstrategier tillgängliga
Tema med adaptiv månadscykel baserad på BackTrack-teknik går att utveckla vidare i form av handelsstrategier. Vi har släppt en uppdaterad version av TOM-modellen, samt använt samma teknik tillsammans med årscykeln i nya DuoCycle för både OMX och DAX. Strategierna finns tillgängliga att ladda ner direkt i Autotrader. Läs mer här >

 
Nyheter