Efterbörsen

Först ned - sedan upp igen
Förra veckan skrev vi om det historiska genomsnittsmönstret kommande veckor, och den gångna veckan bjöd på uppgång hos OMXS30 som nu kan sägas ha brutit det tekniska motståndet vi ser i volymprofilen runt 1500. Vi skrev också om nästa motstånd som ligger runt 1560. Vägen dit är nu öppen. Samtidigt säger det historiska utfallet kommande två veckor att vi har begränsad sannolikhet för uppgång, snarare har index i genomsnitt fallit något fram till mitten av februari innan det tar fart upp igen.

Det går att se samma tendens i Kalkylforskaren - välj standardkalkyl Cycle Month som analyserar månadssvängningen senaste fyra åren. Sannolikheten för uppgång kommande 10 börsdagar är bara ca 39%. Optimala datumet att köpa OMXS30 just nu är den 6:e i månaden - det datum då sannolikhetskurvan toppar på ca 64%, så vi räknar ändå inte med någon större nedgång i närtid. 
(om du inte har laddat ner Cycle Month finns den tillgänglig via Hjälp > Uppdatera standardkalkyler)
Utdelningsperioden närmar sig
Vi har snart en period av utdelningar framför oss och det är helt klart värt att studera lite hur det påverkar index/termin och därmed de börshandlade produkter vi handlar med våra indexstrategier. Vi spelade in ett specialavsnitt av Nordic Autotrading Society förra året där vi går igenom dels utdelningarnas påverkan på ETPer men även räntekostnaden för Long- resp Short-produkter. Bra info för alla som handlar ETPer.

 
Nyheter