Efterbörsen

Styrkebesked från Stockholmsbörsen
Veckan som gick bjöd på ny årshögsta notering för OMXS30 som nu tydligt etablerat sig på ovansidan av årsmedelvärdet samt diverse tekniska stödnivåer i volymprofilen.
Förra helgen skrev vi om motståndsnivån runt 1635 som syns tydligt i diagrammet nedan. Det motstånden får nu anses vara brutet i och med fredagens stängning på 1641. Notera dessutom hur snabbt kursen rörde sig förbi motståndet i volymprofilen, något vi ser väldigt ofta. Nästa intressanta nivå att hålla ögonen på är 1660-65 som utgör det högsta motståndet i vår 4-årsprofil. Det är nämligen så länge sedan OMXS30 var över 1680 senast och om kursen når över den nivån igen har vi ingen nytta av volymprofilen längre eftersom det är alldeles för lite kursdata upp till All time High på 1720 som sattes 27:e april 2015, dvs på dagen det datum då årscykeln toppat ur i genomsnitt senaste åren. Vi behöver mer data för att kunna göra någon exaktare analys. 

Med det sagt blir det ju intressant att följa närmaste veckornas uteckling. Första hållplats blir alltså 1660 som vi tror kan bli svårt att forcera, men det är absolut inte uteslutet. Längst ned i diagrammet ser vi månadscykelns sannolikhetskurva, och den visar att vi nu är i månadens optimala tid att gå Long i OMXS30 med en sannolikhet på runt 70% till högre kurs om 6 börsdagar (baserat på senaste 4 årens genomsnitt). Det känns inte orimligt att kursen kanske når till 1660-65 på dessa 6 börsdagar. Därefter ser det inte lika starkt ut längre då årscykeln mer eller mindre har gjort sitt och OMXS30 faktiskt faller lite i genomsnitt över sommarmånaderna (baserat på senaste 25 åren).




I förra veckans analys tittade vi på Kalkylforskaren och Predictive Average-kalkylen som kan visa den genomsnittliga procentuella utvecklingen i några olika tidsperspektiv. Nedan ser vi hur kursen i genomsnitt stigit 1,3% kommande två veckor för att därefter falla tillbaka igen och sluta på svagt negativt värde om 1 månad räknat från idag. Om 3 månader har kursen i genomsnitt noterats ca 1,7% lägre än i mitten av april om vi tittar på de senaste 18 årens genomsnitt. Liknande siffror syns för tex DAX-index överst i bilden nedan. Årscykeln har varit väldigt generell och stabil över lång tid och kan tillämpas på många olika index.

 
Nyheter