Efterbörsen

Baksmälla på börsen
Den rekordsnabba återhämtningen senaste veckorna byttes till en rejäl baksmälla under veckan som gick. Marknaden nyktrar till efter senaste tidens börsfest driven av begrepp som Tina och Fomo.

"Tina" står för There is no alternative, i princip att alternativen till att placera pengar på börsen är för dåliga i dagsläget. Räntorna är rekordlåga och obligationer ger för lite. "Fomo" (Fear of missing out) är den starkt psykologiska effekten när börsen återhämtar sig efter ett fall och många inte vill missa tåget. De som precis sålt i panik vill gärna köpa tillbaka för att åka med på återhämtningen. Vidare har vi en tredje starkt påverkande effekt i form av blankade positioner som behöver stängas för att inte förlusterna ska skena iväg alltför långt. Stora aktörer som satsat mot marknaden i förhoppning att den skulle fortsätta falla måste förr eller senare köpa tillbaka sina blankade positioner, och det ger ett ökat köptryck när stoplosser ryker i den kraftiga uppgången.
 Så Mr and Mrs Fomo and Tina Shortsqueeze har spelat en avgörande roll senaste veckorna utan tvivel. Senaste veckan avtog plötsligt köptrycket när den amerikanska virusspridningen åter börjat öka och risken för en omfattande andra våg blev mer påtaglig. De flesta verkar överens om att det inte kommer gå att stänga ner hela samhället lika hårt en gång till, och det gör att effekterna kan bli svåra att bedöma. 

Rent tekniskt har det överköpta läget snabbt neutraliserats efter några dagars rejäl nedgång. OMXS30 är tex tillbaka på nivåer runt årsmedelvärdet, och vi ser att volatiliteten avtagit senaste veckorna med en liten reservation för de allra senaste dagarna. V.A.P-poängen har börjat falla ned mot ca 50 och indikerar mer trading-orienterad börs istället för "buy and hold" som indikerats sedan mitten av mars pga extremvolatilitet. Det naturliga framöver borde vara en konsolidering  inför den statistiskt starka perioden under hösten/vintern. Kommande kvartal har historiskt inneburit måttliga 1,5% uppgång för OMXS30 och vi räknar inte med några lika stora kursrörelser som vi sett tidigare under året.
AUTOTRADER-TIPS
Vi får ganska många frågor om de enklaste funktionerna i Autotrader, och här är några exempel på vanliga moment som många kan ha nytta av, tex att följa en minifutures värdeutveckling även mellan avsluten sker i marknaden - något som vanligtvis inte finns tillgängligt i andra plattformar.


 
Nyheter