Autostock

Sylvass börsanalys

Senaste nyheterna

ETP Link

Med ETP Link är det enkelt att handla minifutures automatiskt. Verktyget replikerar dina positioner till skarp minifuture-handel.

ETP Link är ett standardverktyg i Autotrader Bas som du kan använda för att enkelt replikera en fiktiv aktieposition i en skarp position i utvalda minifutures. Tanken är att för varje aktie du innehar på det virtuella kontot kommer ETP Link att handla till sig motsvarande antal minifutures. Om du blankar en aktie handlar ETP Link motsvarande minishrt-position. 

Det här underlättar när du vill analysera en aktie i sitt vanliga diagram.
   
Du kan ansluta alla vanliga bevakningsverktyg till aktien som vanligt, tex flytande stoploss, trendlinjestoppar eller varför inte någon intelligent semi-robot som får stänga positionen när säljvillkoren uppfylls. Vad du än gör med den virtuella aktiepositionen replikeras det direkt i den skarpa minifuture-positionen. 
ETP Link används också tillsammans med PC Link vid replikering av nettopositioner om du kör flera automatiska handelsstrategier samtidigt.


ETP Link säljer omedelbart minifuture-positionen om aktien säljs på det virtuella kontot. Det blir samma sak om du handlar aktien manuellt - en skarp position tas direkt i din utvalda minifuture.
De flesta minifutures för aktier handlas i paritet 1, dvs 1 aktie kan direkt replikeras av 1 minifuture. Du väljer själv en minifuture med lämplig hävstång. Om du väljer minifutures som har annan paritet än 1 kan ETP Link hantera även det genom att man ställer in önskad Multiplier för resp minifuture. Här kan du läsa om paritet och multiplier >

Fördelar du får genom att replikera en aktieposition med minifutures
Istället för att inneha en aktie och låsa upp allt kapital kan du replikera positionen och själv bestämma vilken risknivå du vill ha, samt hur mycket av kapitalet som kan frigöras och användas till andra positioner eller vad du vill. 

Vi kan ta ett exempel:

Du äger 1000 ABB aktier som är värda tex 150 kr styck = 150 000 kr totalt
Risknivån är också 150 000 kr även om det inte är sannolikt att ABB skulle gå i konkurs.

Du kan istället välja följande sätt att replikera positionen:
Sälj ABB-aktierna och köp 1000 minifutures istället, tex med en hävstång på 5 ggr. Då betalar du endast 150k/5 = 30 000 kr men har i praktiken samma position i marknaden.
Uppsidan är obegränsad precis som med aktien, medan risknivån nu reducerats till 30 000 kr. På så vis har du frigjort 120 000 kr som kan användas till annat. Om ABB-kursen skulle gå ner mer än 150 / 5 = 30 kr från inköpsnivån stoppas minifuturen ut och du har förlorat insatsen, men inte mer.
Reducera risken med hjälp av minifuturernas hävstång

Frigör kapital som du kan använda till tex andra positioner - bättre riskspridning

Blanka en aktie på det virtuella kontot utan blankningsavtal - din utvalda minishrt handlas istället

Courtagefri handel inom ramen för Nordnet Markets

Fungerar i ISK - ingen deklaration behövs och du betalar ingen vinstskatt

Ingen växlingsavgift när du handlar tex USA-aktier i form av minifutures

Du kan knyta samma minifutures till upp till fem Nordnetkonton med individuell hävstångsinställning

Du kan knyta olika ID till samma underliggande på olika konton för att isolera strategiers handel

ETP Link kan själv välja bland incheckade minifutures och hitta den som ligger närmast önskat pris


Viktigt att tänka på med minifutures
Vi utgår ifrån positionen i exemplet ovan med 1000 minifutures för ABB med hävstång 5 vid köptillfället. Det betyder att finansieringsnivån för minifuturen ligger strax över 150-30 = 120 kr, typiskt runt 123-125 kr. Skulle aktien falla till 125 är risken stor att minifuturen "knockas" och förfaller. Vi har då blivit "utstoppade". Om aktien klättrar uppåt igen har vi tappat positionen och det finns ingen väg tillbaka (utom att köpa en ny minifuture-position).
Detta är ett pris man får betala för att reducera risken. Man bör alltså välja en minifuture med en finansieringsnivå som ligger tillräckligt långt borta från aktiepriset vid köp.

Kostnader för minifutures
Det finns många fördelar med minifutures, tex ingen daglig avräkning vilket gör att en minifuture inte lider av "avbränningseffekten" som tex Bull/Bear-certifikat gör. Däremot finns en finansieringskostnad för den lånade delen av priset. Ett vanligt värde på kostnaden är Stibor + 2,5 - 3,0% per år. Kostnaden fördelas över årets 365 dagar genom att minifuturens finansieringsnivå justeras en aning varje dag. Priset ändras alltså inte.

Checka in minifutures och låt ETP Link välja den med bäst pris
ETP Link kan automatiskt välja den minifuture som ligger närmast ditt önskade pris. Det hjälper till att minska risken att bli utstoppad. Det går till så att du anger ett önskat riktpris för minifuturen, och ansluter några olika minifutures till den underliggande tillgången, tex 3-5 minifutures med olika pris. ETP Link synkroniserar med jämna mellanrum och väljer den minifuture som ligger närmast det pris du satt. Om priset på den underliggande tillgången ändras tillräckligt mycket kommer en annan minifuture förr eller senare att hamna närmare ditt önskade pris, och ETP Link flyttar då hela positionen till den nya minifuturen helt automatiskt. Det är idealiskt när man vill ha koll på hävstången men inte har tid att kontrollera utvecklingen manuellt under börsdagen. ETP Link tar också hänsyn till tillfälligt slutsålda produkter och väljer automatiskt bland produkter med både köp- och säljpris från emittenten.
Titta på inspelat webinar om minifutures och certifikat (NAS Access Live episod 3) >


Disclaimer:
Observera att handel med värdepapper alltid innebär risk. Du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Innan handel med minifutures och certifikat bör du alltid studera instrumentets prospekt och slutliga villkor noggrant. Autostock tar inget ansvar för handel. 

PDF som beskriver hur automatiska handelsstrategier konfigureras >