Efterbörsen Ökande volatilitet talar för fortsatt bear-trend
I det korta perspektivet kan allt hända, men de historiska sambanden mellan ökande volatilitet och kursnotering under årsmedelvärdet är mycket tydligt. Det har alltid inneburit nedgång. Veckan som gick bjöd på inledande svaghet och kraftig återhämtning från onsdagens reversal-stapel med lång svans nedtill. Torsdagens förkortade handel (halvdag) visade bra styrka. Volymstödet runt 1490-1495 har därmed klarat ett test ännu en gång. En snabb titt på årscykeln tyder på fortsatt uppgång kommande veckor, med en förväntad topp om ganska exakt 1 månad. Därefter brukar OMXS30 falla tillbaka igen, och 10 000 kronorsfrågan för vår del blir om kurs då har orkat upp över årsmedelvärdet eller inte. Så länge vi har månadsstängningar på undersidan tolkar vi marknaden som bearish. 
I diagrammet nedan har vi ritat ut de huvudsakliga stöd- och motsståndsnivåerna i volymprofilen. Vi har också ett mindre motstånd just vid nuvarande kursnivå, men det är för litet för att vi ska titta på det i nuläget. Nästa stora hinder för uppgång ligger först vid 1595-1600, vilket är bara någon punkt under årsmedelvärdet. Denna nivå är vad vi fokuserar helt och hållet på närmaste tiden. Tills motsatsen bevisas tillskriver vi den ökande volatiliteten "kommandot" och räknar med fortsatt bear-trend. Längst ned i diagrammet ser vi V.A.P-indikatorn som nu närmar sig 20-nivån. Allt under den nivån ser vi som en direkt blanksignal ur volatilitetssynpunkt. I fältet ovanför syns dag-till-dag-volatiliteten, och den ökar tydligt senaste veckorna. 


Alpha Shark fungerar bra i nuvarande marknad
Nylanserade hedge-roboten är något vi får många frågor på. Nedan syns en screenshot från simulering gjord i Autotrader Pro med 5-sekundersupplöst animering där senaste veckornas handel syns i transaktionslistan överst, samt 3 senaste månadernas signaler plottats ut i chartet längst ned. Alpha fungerar genom att mäta den relativa korrelationen mellan OMX och DAX. När OMX underpresterar eller överpresterar relativt DAX tas en Long resp Short-position. Dvs, vi köper eller blankar spreaden. Därmed får vi en hedgad position som totalt sett blir nära marknadsneutral. Vinstmöjligheten ligger i att obalansen tenderar att svänga tillbaka. Alpha kan köpa in sig i 3 omgångar, det syns tex på nedersta raden i transaktionslistan där vi fick en första 1/3 kl 09:03 under skärtorsdagen, och ytterligare en 1/3 köptes kl 11:32 eftersom spreaden hade vidgats ännu mer. Just nu ligger alltså Shark placerad med 2/3 av kapitalet i Shrt OMX och Long DAX. Längst till höger i OMX-diagrammet syns de båda blankningarna i OMX som två blå markeringar. Violett kurva är ackumulerad avkastning, och kontosaldo syns i högra kolumnen i transaktionslistan. 
Nyheter
2020-10-20
Vi lanserar en ny gratisstrategi för aktiehandel Conquest är en ny robot som handlar aktier...
2020-10-17
Oroligt för USA-index Vi har sett en anmärkningsvärt stark återhämtning hos många ledande aktieind...
2020-05-06
Onsdag 13:e maj kl 18:00 kör vi nästa NAS Access Live, öppet webinar där vi kommer gå igenom Crash P...
2020-04-08
Torsdagen 16:e april körde vi ett öppet webinar för alla som vill lära sig mer om hur minifutures oc...
2020-03-26
I dessa tider sitter många hemma och jobbar, och har kanske andra möjligheter att också utnyttja vol...
2019-12-09
Vårens utbildning NAS VT20 har startat - vi går på djupet med riskhantering, hittar statistiska edga...
2019-12-02
Vi har uppdaterat Pluto-strategierna med klimatfilter enligt den tidigare välkända årscykeleffekten....
2019-06-09
Vi lanserar en ny gratisrobot som kan handla nästan vilka tillgångar som helst för att nå max...