Efterbörsen

Starten på höstrallyt?
I förra veckans analys "Sell in May - kanske inte var så tokigt ändå" tittade vi närmare på Predictive Average-indikatorn som baseras på den genomsnittliga årscykeln senaste 18 åren. För OMXS30 passerades datumet förra helgen och vi hade måndagen som sannolikt datum för en bottennotering. Det hann aldrig bli en ny botten utan index fortsatte stiga direkt och veckan slutade på topp. Så här långt stämmer tidpunkten perfekt, och med lite tur kan vi ha sett början på höstrallyt. 
Vi har precis kommit in i den statistiskt starka delen av börsåret. Kommande kvartal brukar tex OMXS30 stiga med ca 2% och kommande 6 månader +5,3% räknat från idag. 

Det som fortfarande inte riktigt bekräftar scenariot är volatiliteten som ändå måste tolkas som ökande. Ökande volatilitet har historiskt alltid setts strax innan och i samband med nedgång. Längst ned i diagrammet ser vi volatilitet och V.A.P-poängen (Volatility Average Points) som ännu inte signalerar uppgång. Men, det är alltid så att volatiliteten är som högst i botten av en nedgång, och det kan ju vara så att den kommer avta närmaste tiden. I så fall har vi en fin och lugnande signal om att börsen kan komma att stiga. Det bör i så fall visa sig inom någon vecka eller två. Tills dess rider vi gärna upptrenden men har ett vakande öga på andra tendenser.

På kort sikt ligger några motståndsnivåer i volymprofilen som kan vara värda att hålla lite koll på. Först hittar vi den tidigare avgörande nivån vid 1595 som hängt med som tydligt vägskäl sedan 2015. Här räknar vi med att det kan bli svårtforcerat med tanke på det överköpta läget index ligger i just nu. I händelse av en rekyl nedåt finns första stödet vid 1555. Skulle det brista finns fler nivåer nedanför, men vi utgår i dagsläget från att upptrenden ändå fortsätter.

Skulle index lyckas knäcka 1595 med besked ligger nya motstånd vid 1635 och 1655 (ungefär). Om vi tittar på bilden nedan ser vi genomsnittliga årscykeln i grått och en violett kurva som är förskjuten 2 månader "in i framtiden". Det är möjligt eftersom genomsnittet beräknas på föregående 18 års historik. Den tjockmarkerade delen av de violetta kurvan är Predictive Average-delen och visar den historiska genomsnittsutvecklingen kommande två månader. Vi ser att botten inträffade för ca 1 vecka sedan och att vi nu har goda chanser till uppåtgående börs under några veckor.


 
Nyheter