Efterbörsen

Fortsatt bear-market tills motsatsen bevisas 
Situationen har inte ändrats nämnvärt från förra veckan, även om OMXS30 återhämtat sig något. Det saknas styrka hos marknaden, och trots ett starkt säsongsmönster vill inte kurserna lyfta riktigt. Det tyder på en underliggande svaghet på kort sikt, och med tanke på ett halvårs bear-trend i ryggen även på lång sikt.

Vi kommer med all sannolikhet få se den sjätte raka månadsstängningen under årsmedelvärde i slutet av januari, något som tydligt bekräftar den pågående bear-trenden. Dessutom har årsmedelvärdet i sig börjat vända nedåt. Det har historiskt bara skett vid större nedgångsfaser, och vi håller därför fast vid vår tidigare prognos om fortsatt nedtrend under längre tid, kanske fram till hösten 2017.

Det som skulle kunna få oss att ändra uppfattning är två saker:

  • Vi får en månadsstängning över årsmedelvärdet som just nu ligger runt 1560-nivån
  • Vi får ett larm från vår panikindikator som mäter volatilitet
Tills något av detta sker håller vi fast vid nedgångsscenariot. Volatilitetsindikatorn ingår i Crescendo-strategin som vi släppte fri som gratismodell i AutoTrader tidigare i veckan. Crescendo är en semiautomatisk modell som är tänkt att användas som riktlinje för placeringar med längre tidshorisont. Det är inte en tradingmodell i vår vanliga betydelse, Crescendo handlar OMXS30-index på ett fiktivt konto i AutoTrader och vid signal väljer man ett lämpligt instrument (tex en minifuture) och lägger order manuellt. Positionen ligger i genomsnitt flera månader vilket gör det viktigt att välja instrument vars värde inte urholkas pga dagliga avräkningar. 

 Vill du få vårt kostnadsfria nyhetsbrev? >>

Med anledning av det svaga börsläget passar vi på att tipsa om nyligen "renoverade" Legato OMX och TOM OMX som ju båda två är gratismodeller i AutoTrader. Legato kan blanka genom att köpa bear-certifikat eller minifutures, och har därmed förutsättningar att prestera positivt resultat även vid börsnedgångar.

TOM har presterat i genomsnitt ca 1% per månad sedan 1987 (exl utväxling).

Klicka för större bild

 
Nyheter